Pojmovnik

Decoupage

Decoupage ili salvetna tehnika vrlo je atraktivan, maštovit, ali i jednostavan način ukrašavanja predmeta šarenim salvetama. Može se primijeniti na različitim materijalima – drvetu, plastici, keramici, staklu, teksilu, vosku, stiroporu i drugim materijalima. Kako bi u svom pothvatu bili uspješni, potrebne će vam biti papirnate salvete, specijalno ljepilo s lakom, mekani kistovi za akrilne boje, akrilne boje, medij za raspucavanje za specijalan efekt, završni lak kojim ćete zaštititi salvetu od skidanja s predmeta.Privlačnost ove tehnike jest u tome što postojećim predmetima možete dodati dio svoje kreativnosti i mašte, a stari namještaj možete spasiti od otpada.

Odgoj
Odgoj je sistemski nastavom organiziran proces kojim se izgrađuju pozitivne osobine ličnosti, stavovi, pogled na život i svijet, te karakterne i moralne, radne i društvene vrijednosti. U nastavi se ostvaruje dosljednom realizacijom konkretnih odgojnih zadataka. Samoodgoj se ostvaruje vlastitim djelovanjem svakog pojedinca.

“Mogla bi se roditi već odgojena djeca ako bi roditelji bili odgojeni.” (Goethe)

“Odgoj koji se sastoji samo na zahtjevima i savjetima a ne na primjerima slab je odgoj.” (Jan Amos Komenský)

“Svaki čovjek treba odgajati samoga sebe do posljednjeg dana.” (Massimo D’Azeglio)

“Pravilno vaspitanje sastoji se u tome da se iz svakog izvuče ono što je najbolje.” (Mahatma Gandhi)

Pasterizacija

Pasterizacija je postupak u kojem se napunjene staklenke ili boce zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka. Staklenke se napune, zatvore i slože u lonac . Pri tom se one ne smiju međusobno dodirivati. Kako bi se izbjeglo dodirivanje boce ili staklenke jednostavno omotamo kuhinjskom krpom. Zatim dolijemo vode koja dopire do 3/4 boce i poklopimo lonac. Ako je lonac prenizak, pomognemo si preokrenutom zdjelom. Lonac zagrijavamo do vrenja. Kad zavrije, odmah maknemo boce ( staklenke ) i pokrijemo ih krpom ili debelim ručnikom kako bi se one postepeno hladile. Ovakvim načinom uništavaju se mikroorganizmi odgovorni za kvarenje hrane, a i staklenke se hermetički zatvore.

Pirjanje

Pirjanje je kuhanje mesa i povrća u vlastitom soku u poklopljenoj posudi. Pirjanje je odličan način za omekšavanje žilavijeg mesa poput divljači ili vlaknastog povrća poput luka i poriluka. Postoji više načina na pirjanja: u vlastitom soku, uz dodatak vode ili pirjanje uz dodatak masnoće. Isto tako za pirejanje možete umjesto vode dodati temeljac.

Sterilizacija

Sterilizacija se provodi na način kao i pasterizacija, samo što se staklenke zagrijavaju na višu temperaturu ( 100 stupnjeva ) i provodi se znatno duže ( oko 1 sat ).  Dan ili dva nakon sterilizacije preživjeli mikroorganizmi se oporavljaju i počnu se dalje razmnožavati. Zato je potrebno ponoviti sterilizaciju. Postupak ponovimo nakon 48 sati ali sada upola kraće ( 30 minuta ).

Blanširanje

Francuski naziv ( izbijeliti ) koji označava postupak naglog i kratkog stavljanja mesa ili povrća u kipuću vodu s  ciljem da se sačuva boja ili unište bakterije.

Filet

Izraz koji označava komad ili odrezak od mesa ili ribe u kojem nema nimalo kosti.

Glazirati

Preliti površinu hrane sirupom, želeom ili nekom tekućom smjesom kako bi jelo dobilo sjajnu površinu.

Karamelizirati

Karamelizirati znači rastopiti šećer u sirupasto stanje postupnim zagrijavanjem. Karameliziranje u pravilu ima 7 faza i u svakoj je šećer druge boje, od zlatne do tamnosmeđe.

Gulaš

Mađarska goveđa juha, koja je dobila naziv po čuvarima goveda (gulyas), a spominje se već u 9. st. Tada su nomadska plemena na laganoj vatri pirjala komade mesa sve dok voda ne bi posve isparila.

Marinirati

Mariniranje je postupak pri kojem se namirnice poput mesa, ribe ili povrća stavljaju u tekuću mješavinu raznih začina i mirisnog bilja s ciljem da namirnice omekšaju i poprime aromu.

Nabujak

Nabujak je lagana smjesa koja se peče u pećnici na umjerenoj vatri u otvorenoj vatrostalnoj posudi, kako bi mogla postupno bujati (narasti).

Sirup

Smjesa koja nastaje kuhanjem šećera s vodom te često s dodatkom nekog voćnog soka.