savjeti

Kristalizacija meda

Kristalizacija (granulacija) je osobina svakog prirodnog meda. Brzina kristalizacije ovisi o odnosu grožđanog i voćnog šećera te o temperaturi na kojoj se med čuva. Dekristalizacija meda svakako je moguća, ali ne iznad temperature od 40 °C jer zagrijavajući med na temperaturu iznad 40 °C gubimo mnoge korisne vitamine. Za dekristalizaciju meda stavite posudu s kristaliziranim medom u veću posudu sa vodom zagrijanom na temperaturu do 40 °C. Pri dekristalizaciji meda do prethodno navedene temperature med ne gubi ljekovitost. Med čuvajte na sobnoj temperaturi.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , , | Comments Off on Kristalizacija meda

Čistimo starim, provjerenim eko sredstvima

Često me zamaraju reklame za razna sredstva za čišćenje jer gledajući na tv – u uistinu ne znam koje bi sredstvo odabrala za svoje kućanstvo. Svi se proizvođači, naravno, kunu u svoje proizvode. Kad u trgovini gledam duge redove sredstava za čišćenje, odaberem svaki put nešto drugo jer, moram priznati, još nisam pronašla niti jedno s kojim bi bila superzadovoljna. A što sadrže – uopće ne želim znati. Neka sam sredstva već davno prestala koristiti. Jedna od tih su i osvježivači wc školjke. Po meni, zdravije je svakih 2 – 3 dana oprati školjku nego u prostoru u kojem boravite svakodnevno koristiti neka kemijska sredstva. Često me u kupaoni muči kamenac i teško ga se rješavam sredstvima koja koristim u kućanstvu koliko god provjerena i poznata bila. Danas sam probala nešto drugačije. Zadnji put sam sve detaljno očistila sredstvom čije reklame svakodnevno gledamo na tv – u, ali jednostavno su ostali tragovi kamenca na pločicama. Odlučila sam isprobati ocat znajući da su nekad naše bake čistile s njim kamenac. U posudu za špricanje sam stavila toplu vodu, par kapi sredstva za pranje suđa i malo octa. Našpricala sam željenu površinu i ostavila par minuta. Zatim sam očistila spužvicom te obrisala suhom krpom. Bila sam oduševljena rezultatom i mislim da će ovo moje, domaće sredstvo postati jedino sredstvo koje ću koristiti za čišćenje. Probajte i vi – nemate što izgubiti.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , , | Comments Off on Čistimo starim, provjerenim eko sredstvima

Kako očistiti zagorjelo dno glačala

Zagorjelo dno glačala? Česta pojava u svakom kućanstvu. No i tome ima lijeka. Jedan od djelotvornih načina kojim možete očistiti dno pegle je ovaj s novinskim papirom i biljnim uljem. Uzmite nekoliko slojeva novinskog papira te ga odozgo natopite običnim biljnim uljem. Zagrijte peglu i pređite njome po nauljenom papiru. Zatim pređite peglom po čistom, suhom novinskom papiru i mrlje će same nestati.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , | Comments Off on Kako očistiti zagorjelo dno glačala

Kako se riješiti mrvica u ledu?

Jeste li primijetili kako led kad ga izvadite iz zamrzivača uvijek u sebi ima sitne mrvice? Mrvice su vidljive na dnu čaše kad se led otopi pa ponekad (posebice ako ga stavite u vodu gdje se bolje vide) ne izgleda baš lijepo. Evo jednostavnog trika kako izbjeći takve mrvice i goste uvijek dočekati s finim likerom/sokom/votkom u koje ćete staviti savršen led. Prije nego što stavite vodu u posudicu za led prokuhajte je i ostavite da se malo slegne. Ulijte prokuhanu vodu u posudicu za led no nemojte svu vodu jer će na dnu prokuhane vode možda biti taloga kojeg ne želite unijeti u posudicu za led. Posudicu stavite u zamrzivač. Želite li da vaš led ne poprimi miris ostale hrane koju čuvate u zamrzivaču? Jednostavno: Nakon 2 – 3 sata kad se led u posudici zamrznuo izvadite posudicu i zamotajte u plastičnu vrećicu te preko nje stavite gumicu za domaćinstvo kako biste je učvrstili. Vratite je natrag u zamrzivač.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag | Comments Off on Kako se riješiti mrvica u ledu?

Kako napraviti marinadu za pileća krilca

Evo jedne odlične marinade kojom sam začinila pileća krilca koja sam zatim pekla u vrećici na 180° do 200° oko 2 sata. Više

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , , , , | Comments Off on Kako napraviti marinadu za pileća krilca