Ostalo

Dolazi nam jesen

Za dva dana i službeno nam dolazi jesen. Iako je ove godine ljeto trajalo nešto duže nego obično, posljednjih dana i vrijeme nam nagoviješta skori dolazak jeseni. Iako žalim za ovim ljetom koje mi je uz malu bebu i puno obaveza oko kuće i djece prošlo brže nego bilo koje ljeto do sad, isto se tako pomalo veselim hladnijim danima. Jučer nas je mama Željka za svoj rođendan počastila finim kuhanim vinom koje je u meni probudilo nostalgiju i sjećanja na prethodne zime. Zimi ljudi obično imaju manje posla pa se više druže. Bar je tako situacija u našoj obitelji. Jedva čekam duge, zimske večeri kad ćemo svi biti doma i uživati u toplini doma. I u kuhanom vinu, naravno. Da ne govorimo o božićnim radostima, finim kolačićima i sanjkanju…

Više

Rubrika dječja stvaraonica, događanja, Ostalo, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Dolazi nam jesen

Deset dječjih zapovijedi roditeljima

 1. Moje su ruke male; molim vas ne tražite savršenstvo kadgod namještam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje su noge kratke; molim vas usporite kako bih mogla ići u korak s vama.
 2. Moje oči, za razliku od vaših, nisu vidjele svijeta; molim vas dopustite mi da uz vašu zaštitu istražujem: nemojte me neprestano sputavati.
 3. Kućnih poslova će uvijek biti. Ja sam malena samo kratko vrijeme – molim vas uzmite si vremena da me poučite o ovom čudesnom svijetu. Činite to rado.
 4. Moji su osjećaji krhki; budite osjetljivi na moje potrebe; nemojte mi zanovijetati cijeli dan. (Ni vi ne biste voljeli da netko stalno gunđa zbog vaše radoznalosti.) Postupajte sa mnom onako kako biste željeli da se s vama postupa.
 5. Ja sam poseban Božji dar: čuvajte me onako kako Bog to želi – držite me odgovornim za moja djela, dajte mi smjernice prema kojima da živim, grdite me u ljubavi.
 6. Da bih rasla, vaše mi pohvale nisu nužne, ali mi je ohrabrenje neophodno. Molim vas, imajte mjeru kad kritizirate. Zapamtite: možete kritizirati ono što radim bez da kritizirate mene.
 7. Molim vas, dajte mi slobodu da odlučujem za sebe. Dozvolite mi neuspjeh kako bih mogla učiti na svojim greškama. Tako ću jednog dana biti spremna donositi prave odluke koje od mene život traži.
 8. Molim vas nemojte popravljati za mnom, jer se tada osjećam kao da moj trud nije zadovoljio vaša očekivanja. Znam da je to teško, ali molim vas, nemojte me uspoređivati s mojim bratom ili sestrom.
 9. Molim vas nebojte se otići zajedno na vikend bez mene. Djeca trebaju odmor od svojih roditelja isto kao što roditelji trebaju odmor od djece. Osim toga to je izvrstan način da nama djeci pokažete da vam je stalo do vašeg bračnog zajedništva.
 10. Molim vas, vodite me redovito u crkvu, budite mi primjer koji ću slijediti. Ja se radujem svakoj novoj spoznaji o Bogu.
Rubrika Ostalo | Tag , , | Comments Off on Deset dječjih zapovijedi roditeljima

Kako odgojiti djecu koje ćemo se stidjeti?

 1. Od rana dati sve što poželi, pa će živjeti tako da mu je čitav svijet dužan pružiti lagodan život.
 2. kada govori ružne riječi, nasmijte mu se. Tako će čitav život govoriti još “ljepše” stvari.
 3. Ne upućujte ga na školu i crkvu, već čekajte da donese odluku kada bude punoljetan.
 4. Ne spominjite mu riječ “pogriješio se”, već samo lijepe riječi. Kada bude sutra nešto ukrao neće ono biti krivo, već netko drugi.
 5. Spremajte mu sobu, krevet i sve iza njega. Tako će naučiti da svoju odgovornost prebacuje na drugoga.
 6. Neka čita i gleda na TV-u sve što želi. Sutra će iz njegove glave izlaziti hrana koju je jeo s bolesnih filmova i knjiga.
 7. Svađajte se u nazočnosti svoje djece, pa se neće šokirati kad se vaša obitelj raspadne.
 8. Dajte mu novaca koliko želi: “Kad ja nisam mogao imati novca, neka ono ima lijep život.”
 9. Šaljite ga u crkvu, a vi budite doma.
 10. Sve što želi, hranu, piće ili odjeću, kupujte i dajte. Ako to ne ispunite, bit će isfrustrirano.
 11. Ako se sukobi s profesorima, susjedima ili policijom, budite na njegovoj strani, jer ga oni “ne trpe”.
 12. Pripremite se stidjeti svoga djeteta. Najvjerojatnije će tako i biti.

autor nepoznat

Rubrika Ostalo | Tag , | Comments Off on Kako odgojiti djecu koje ćemo se stidjeti?

Pomozimo udruzi “Sunce”

Dragi naši čitatelji i čitateljice,

Kako je doba recesije, velika je šteta da se mnoge neprofitne organizacije moraju boriti sa nedostatkom sredstava za rad. Najveća šteta je upravo to što je tim udrugama ponekad potrebno tako malo za bolje funkcioniranje. To su ponekad stvari koje svi mi imamo doma, a ponekad ne znajući što bi s njima bacamo ih u smeće.

Jedna od udruga kojoj je potrebna naša pomoć je neprofitna udruga Sunce. 3mame će svoj paket za pomoć udruzi Sunce slati slijedećeg tjedna pa ako ste u blizini Čakovca, a mislite da imate kod kuće nešto što bi ovim prekrasnim ljudima koristilo u njihovom požrtvovnom radu možete nam se javiti i priložiti nešto u naš paket. A ako ne živite blizu Čakovca, odvojite par kuna za poštarinu te pošaljite  paket na njihovu adresu:

FISTONIĆ SANJA za udrugu „SUNCE“

BANSKI DOLAC  BB,

21465 JELSA OTOK HVAR, a kont. Mob. 091 3768450.

Članovi udruge Sunce također sami izrađuju lutke za predstave pa vas molimo ako imate kod kuće nešto za izradu lutaka (spužve, platna, vunu i slično) da im pomognete u prikupljanju sredstava.

Da bi vam bolje opisali s čim se bavi udruga Sunce zamolili smo ih da napišu nešto o sebi i svom radu. Evo što su nam napisali:

Neprofitna smo udruga i bavimo se radom sa djecom i za djecu na način da ih zabavimo prikazujući im svoje predstave te organiziranjem raznih igraonica i kulturnih radionica za djecu invalide. Da bi nastavili sa svojim radom potrebna nam je pomoć u igračkama, slikovnicama, pričama, uredskom materijalu i školskom priboru. U planu nam je da posjetimo i bolnice i svoje predstave, priče i uprizorene radio drame prikažemo i bolesnoj djeci a za to nam je potrebna pomoć dobrih ljudi. Stoga svaki vaš prilog cijenimo i zahvaljujemo vam od srca. VELIKO HVALA

Udruga “Sunce” djeluje na području kulturnog života djece pretežito predškolskog uzrasta. Udruga je neprofitna pravna osoba. Trenutno u udruzi stalnih članova je sedam a rad grupe se formira prema broju interesenata. Statut udruge donesen je 20.05.2003.godine a djelatnosti udruge su: igrokazi, animiranje likova iz poznatih priči, bajki, basni te likovi povijesnog i vjerskog karaktera (sv. Lucija, sv. Nikola); prigodni tekstovi upotpunjeni glazbom gdje se djeca uključuju na ples i aerobik vježbe (pr. nastup u sportskoj dvorani sa uglazbljenom pričom “Jagor”) skečevi poučnog karaktera (nastup u učionicama osnovne škole sa skečom “Alkohol je opasna droga”) Od 2010 godine u plan i program uvodi se lutka kao predmet pozornosti (upoznavanje s radom i izrada lutaka za lutkarski igrokaz )

Za nastupajuću 2011.godinu planiraju se radionice kulturno-zabavnog karaktera, te radionice za djecu sa posebnim potrebama. Osnovni cilj radionice je uključivanje i roditelja iz grupa. Ovisno o interesu formirat će se i ostale kulturne radionice,dramski studio i igraonice. Posebnu pažnju obratit će se radionici “Pričam ti priču” i “Slikopriča”

o osnivaču:

Osnivač udruge Sanja Fistonić u kulturni život mjesta doprinosi i prije samog osnivanja na način da surađuje sa vrtićima i školama te se uključuje u kulturne manifestacije sa prigodnim programom.(Bozić, Uskrs, organizator je dječjeg maskembala)

U periodu od 2003 g uključuje se sa izvođenjem najprije igrokaza i skečeva po godišnjim dobima sa temama događanja u prirodi,mjestu i kulturi a nastupa osim u vrtićima i školama na javnim mjestima kao što su trg.,park.,igralište.

odigrane predstave:

U periodu od 2003.godine odigrane su ove predstave: Dobro drvo;Božić djeda Martina;Lijeva i desna;Bijela priča;Plesna haljina žutog maslačka;Planet plavog i zelenog pajaca;Jagor

skeč: Alkohol je opasna droga i performans “A gdje smo tu mi”

Rubrika događanja, Ostalo | Tag , | Comments Off on Pomozimo udruzi “Sunce”

Kako upropastiti svoje dijete?

Roditelji, ako želite upropastiti upropastiti svoje dijete:

 1. Ispunite mu svaku želju i tada ćete ga odgojiti u uvjerenju da se sav svijet okreće oko njega.
 2. Kada izgovori neku psovku ili prostu riječ, nasmijte mu se od srca, pa će vaše dijete povjerovati da je veoma zabavno.
 3. Nemojte mu nikada govoriti o moralu; ovo valja ovo ne valja, ovo smiješ učiniti ono ne smiješ… Ne govorite mu o dužnostima i obavezama prema društvu, Crkvi…
 4. Uvijek pospremajte za njim i oslobodite ga svake obveze.
 5. Svađajte se stalno pred njim pa se nećete začuditi da se bilo što dogodi u obitelji.
 6. Dajte mu novac kad ga god zatraži i neka ga troši kako god hoće. Kad ste se vi patili, neka  se ne pati vaša maza!
 7. Ispunite mu svaku želju kad se radi o jelu i piću.
 8. Uvijek budite na njegovoj strani kad ga netko napadne: nastavnik, profesor, vjeroučitelj, susjed…tada ćete ga odgojiti u uvjerenju da nikada ne može biti krivo.
 9. Kad upadne u kakve neprilike, recite da ste vi krivi i tako ćete ga osloboditi svake odgovornosti.

Ako učinite 80% od navedenoga, budite zadovoljni, postigli ste vaš cilj. Upropastili ste svoje vlastito dijete!?

Ovih nekoliko preporuka i savjeta roditeljima ako žele upropastiti svoje dijete, objavio je londonski Institut za pedagogiju i odgoj.

Rubrika Ostalo | Tag , , , | Comments Off on Kako upropastiti svoje dijete?