bajke

Snjeguljica

Planetopija, 2012. g., tvrdi uvez.

Prepričala: Stella Gurney

Ilustrirali: Zdenko Bašić i Manuel Šumberac

Ova prekrasno ilustrirana slikovnica oduševit će kako vašu djecu tako i vas. Dobro poznata priča o Snjeguljici, prekrasnoj mladoj princezi koja zbog nesretne sudbine vrlo brzo ostane bez majke. Kad se otac kralj oženi drugom ženom, Snjeguljica padne u nemilost novoj kraljevoj ženi zbog svoje ljepote i dobrote. Okrutna kraljica pošalje lovca da ubije milu djevojku no ovaj je odvede u šumu i pusti jer se nikako ne može prisiliti učiniti ono što mu je gospodarica naredila. Snjeguljica luta mračnom šumom dok ne naiđe na kućicu u kojoj živi sedam patuljaka. Patuljci rado prime djevojku u svoj skromni dom no zla kraljica uz pomoć svog čarobnog ogledala sazna da je djevojka živa i odluči je se sama riješiti…

Čitali smo mnoge verzije ove dobro poznate priče i moram priznati da je ovo jedna od najljepših. Priča je dosta opširna s puno detalja, ali malo veća djeca će je slušati i čitati širom otvorenih očiju. Kod nas doma je i naša trogodišnjakinja bila opčinjena iako vjerujem da većina trogodišnjaka neće imati dovoljno koncentracije i strpljenja za ove verziju dobro poznate priče. Cijena je 155,00 kuna, ali vjerujem da je ima za posuditi u svakoj knjižnici tako da je svakako možete posuditi i uživati u njoj sa svojim mališanima.

Rubrika bajke, Čitaonica | Comments Off on Snjeguljica

Pepeljuga

Prepričao: Željko Ivanjek

Ilustrirala: Dubravka Kolanović

Profil, 2014. g., meki uvez.

Tko još ne zna priču o Pepeljugi, djevojci koja je ostala bez roditelja te je bila prisiljena živjeti sa zlom maćehom i bahatim polusestrama koje su je svakodnevno tlačile. Morala je obavljati sve kućanske poslove dok su one uživale u raskošnom životu sanjareći o tome koja će se od dvije zlobne sestre udati za princa.

Zašto čitati mališanima baš ovu bajku? Kako bi im ukazali na to da se skromnost i dobrota svakako isplate te da prava ljubav uvijek pobjeđuje. Prekrasne klasične bajke ne mogu se uopće uspoređivati s pomodnim knjigama s poznatim junacima iz crtića kojima su naši mališani bombardirani svakodnevno. Moram priznati kako bi ponekad najradije djeci maknula sve pomodne igračke i slikovnice jer se bojim da ovo potrošačko društvo stvara prave male ovisnike o pomodnim, skupim igračkama i stvarima. Znam da je nemoguće maknuti ih od svega jer svi smo mi duboko uronjeni u okolinu u kojoj živimo, a ne želim da budu čudaci koji se ne mogu nikako uklopiti u društvo jer se nemaju o čemu razgovarati s vršnjacima. No zato svaki dan uzmem vrijeme za nas (pogotovo sad kad su praznici) i pročitam im nešto kvalitetno, nešto što sadrži moralnu pouku koju bi svako dijete trebalo čuti. Iskreno se nadam da će se sjećati tih dragocijenih trenutaka kad i sami postanu roditelji. Sigurna sam da će svojoj djeci čitati i ovaj prekrasan Profilov primjerak Pepeljuge jer u našoj obitelji se knjige čuvaju kao najveće blago. Moji klinci znaju da što je knjiga starija to je moraju više čuvati jer je veća šansa da se potrga, a jako mala šansa da se do takve knjige opet dođe. Najstarija slikovnica koju imamo je iz daleke 1964 godine, a čitamo je bar jednom tjedno. Najveće blago koje možete pokloniti svojem djetetu kad jednog dana i samo postane roditelj je kutija puna slikovnica koje ste zajedno čitali. Zato dragi roditelji, ne bacajte slikovnice i naučite svoju djecu da se sa poštovanjem odnose prema istima kako bi i sljedeće generacije mogle uživati u njima.

Moram napomenuti kako se ovaj prekrasan Profilov primjerak Pepeljuge prodaje po povoljnoj cijeni od 29,90 pa kao takav može postati savršen rođendanski poklon.

Rubrika bajke, Čitaonica | Tag , | Comments Off on Pepeljuga

Ilustrirane hrvatske bajke

ABC Naklada, 1997. g.,  33 str., tvrdi uvez.

Ilustrirali: Ivica Antolčić, Dubravka Kolanović, Nevenka Macolić, Ivan Vitez, Pika Vončina.

Odabrala i priredila: Ranka Javor

Ova knjiga u sebi sadrži prekrasne hrvatske usmene priče koje su se godinama pričale s koljena na koljeno. Iskreno, čim sam ugledala naslovnu stranu ove knjige znala sam da je to vrijedna i kvalitetna slikovnica. Teško je ponekad odabrati pravu literaturu  na policama gradske knjižnice. U doba demokracije, slobode govora i toliko puta kritiziranog kapitalizma, izbora je mnogo. Tako je i sa knjigama no to je zapravo dvosjekli mač. Teško je na brzinu ponekad odabrati kvalitetne knjige pa ponekad posudim nešto čijoj se kvaliteti kod kuće čudimo svi redom. No ovo je nešto sasvim drugo. Ranka Javor omogućila nam je da svoju djecu upoznamo s prekrasnim hrvatskim narodnim pričama, a da se pritom i sami podsjetimo istih. Moram napomenuti kako mi je prva po redu priča pod nazivom: Kako je Koren kovač sve vragove zastrašio ostala u prekrasnom sjećanju iz djetinjstva i često sam razmišljala gdje bih je mogla pronaći kako bi upoznala svoje klince s tom neobičnom pričom. Iz djetinjstva se živo sjećam ekranizacije istoimene priče, nadam se da će je bar jednom i moji klinci uspjeti pogledati. A do tada ćemo je čitati…

Da vam ukratko upoznam s pričama i pritom potaknem da i sami potražite ovu prekrasnu knjigu u obližnjoj knjižnici:

Više

Rubrika bajke, Čitaonica | Tag , , , , , | Comments Off on Ilustrirane hrvatske bajke

Božić dolazi

24 najljepše priče

Egmont, 2011. g., 69 str., tvrdi uvez.

S likovima iz omiljenih crtanih filmova Disney Pixar.

Ova slikovnica sadrži 24 priče i prati vas i vaše dijete kroz radosno iščekivanje Božića. Uvjerena sam ako je počnete čitati na vrijeme, vaši mališani sigurno neće izostaviti niti jedan dan sve do Božića. Možda ponekad nama roditeljima i treba nešto što će nas podsjetiti koliko je ustvari važno čitati djeci. Čitanjem produbljujemo svoj odnos s djecom, njegujemo zajedničko provedene trenutke i upoznajemo vlastitu djecu. Obratite pozornost na ono što zanima vašu djecu u raznim pričama koje im čitate, za što su jako zainteresirani, što ih muči, čega se boje… Na taj ćete način saznati mnoge stvari o kojima vam djeca otvoreno neće govoriti.

Svaka priča traje točno toliko koliko i koncentracija djeteta pred odlazak na spavanje pa je idealna kao priča za laku noć. Uspomene na ove Adventske priče sigurno će se usaditi u sjećanje vaše djece kad budu i sama odrasli ljudi. Nadamo se da će osjetiti toplinu pri srcu svaki put kad se sjete kako su u vašem toplom zagrljaju čitala priče o svojim omiljenim junacima.

Više

Rubrika bajke, Čitaonica | Tag , | Comments Off on Božić dolazi

Sretan Božić, Sybil!

Napisao: Daniel Načinović

Ilustrirao: Tomislav Zlatić

Izdavač: Profil, Zagreb 2011., tvrdi uvez, 71 stranica

“Bajke o zavisti i pohlepi, dobru i zlu, želji za slobodom i o vječnoj zahvalnosti postoje otkad postoje i ljudi, a oduvijek ih najviše vole djeca. Sretan Božić, Sibyl! izuzetna je zbirka nadahnutog istarskog autora, u kojoj se nižu kratke, djeci toliko bliske i drage, bajke pune životnih mudrosti.”

Ova knjiga bajki je prekrasna. Sastavljena je od petnaest bajki koje su napisane vrlo lijepim i bogatim rječnikom. Ja sam ih za sebe sve pročitala, ali moram priznati da ih moja djeca nisu baš prihvatila. Krsto je jedino htio da mu čitam bajku Konjska rugalica, ali mislim da je  to bilo zbog ilustracije na kojoj je konj i vuk. On obožava konje, a vukovi u pričama su mu fascinantni. Priča je to o zecu i konju koji su išli sa svadbe na kojoj se konj prejeo i bio je polupijan. Rugao se zecu što ima velike uši, a tako je malen. No nakraju je zec čuo vuka i pobjegao, a konj je ostao smijati se dok ga vuk nije požderao.

Meni se posebno dopala bajka Tajna zakopane violine čija je radnja smještena u Grožnjan, prekrasan istarski gradić poznat po umjetnosti i umjetničkim kolonijama glazbenika i slikara.

Ustvari je besmisleno nabrajati sve te prekrasne bajke jer svatko doživljava taj svijet na svoj način. Teško je uopće dočarati taj prekrasan jezik pisanja i taj stil izražavanja koji jako podsjeća na Ivanu Brlić-Mažuranić. Moja je topla preporuka da svakako posudite ovu knjigu u vašoj knjižnici i da uvedete svoje dijete u svijet ovih bajki.

Rubrika bajke, Čitaonica | Tag , , | Comments Off on Sretan Božić, Sybil!