za najmlađe

Vesele zgode s kopna i vode

Mato Lovrić

Boro Pavlović

Naša djeca, 1986. g., meki uvez.

Slikovnice iz ove zbirke prava su poslastica za razigrane i znatiželjne dvogodišnjake, trogodišnjake, a govoreći iz iskustva i one malo veće. Slikovnica sadrži prozorčiće za otvaranje tako da djeca mogu aktivno sudjelovati u čitanju. Djeci se predstavljaju male i velike životinje, u ovoj konkretnoj slikovnici to su riba, kit, žaba, nilski konj, pelikan i puž. Pomoću lijepih stihova mališanima se ukazuje na glavne karakteristike pojedine životinje kako bi što više naučili na što zabavniji način. Ilustracije su lijepe i jednostavne. Ovo je definitivno dobar način da djeci od najranije dobi ukazujemo na raznolikost svijeta u prirodi te ih potaknemo da zavole i nauče poštivati životinjski svijet.

Rubrika Čitaonica, za najmlađe | Tag , , , | Comments Off on Vesele zgode s kopna i vode

Igrajmo se prstićima

Naša djeca, 2002. god., tvrdi uvez.

Tekst: Stanislav Femenić

Ilustracije: Sybille Brauer

Za nakladnika: Drago Kozina

Ova vesela slikovnica razveselila je u prvom redu sedmomjesečnu Hanu, ali isto tako i njenu veliku seku. Ilustracije su prilagođene maloj djeci, ali i starija djeca će rado uzeti u ruke ovu jednostavnu, a opet lijepu slikovnicu i malo se poigrati s njom. Ivona je otkrila samostalno čitanje pa dosta vremena provodi čitajući slikovnice u svom kutku. No ovog joj je puta bilo zanimljivije slikovnicu čitati Hani.

Više

Rubrika Čitaonica, za najmlađe | Tag , | Comments Off on Igrajmo se prstićima

Idemo spavati!

Egmont, 2011. g., 8 str., tvrdi uvez.

Disney

Ova će mi slikovnica ostati u lijepom sjećanju jer je to prva slikovnica koja se svidjela mojoj sedmomjesečnoj Hani. Klinci su toliko zapeli za nju u knjižnici da smo je na kraju uzeli čime baš i nisam bila pretjerano oduševljena. Radije bih uzela njima neku slikovnicu s više priča za ove duge, zimske dane. Mislila sam da Hana neće biti pretjerano zainteresirana kao ni za ostale slikovnice za bebe koje imamo doma. No prevarila sam se, slikovnica je bila pun pogodak. Ne znam ni sama što joj se toliko svidjelo. Možda lijepe i jednostavne ilustracije, možda fotografija bebe na svakoj strani. Bila je jako zadovoljna i jedno smo večer samo čitali i čitali… Vidjela sam da u knjižnici imaju i druge naslove iz iste serije pa se baš veselim slijedećem odlasku u knjižnicu. Nadam se da će se i mojoj Hani svidjeti…

Rubrika Čitaonica, za najmlađe | Tag , , | Comments Off on Idemo spavati!

Slatke njuškice

Egmont, 2007. god., 20 str., tvrdi uvez

Vidi i osjeti

Na koricama ove slikovnice piše: „U ovoj divnoj slikovnici djeca mogu gledati, opipavati i milovati njuškice slatkih životinja.“  I to je zaista tako. Znatiželjni mališani koji svojim malim ručicama žele sve dotaknuti ovdje će napokon doći na svoje. Upravo iz tog razloga su ovu slikovnicu moji mališani često posuđivali iz knjižnice kad su bili mlađi. No, i sad se ponekad nađe kod nas doma.

Više

Rubrika Čitaonica, za najmlađe | Tag , , | Comments Off on Slatke njuškice

Životinje na farmi

Naklada Grahovac, 2009. god., tvrdi uvez.

Kad su djeca u knjižnici uzela u ruke ovu slikovnicu pomislila sam: Ne još jedna slikovnica o životinjama na farmi. Već mi ih je stvarno dosta. Sve su slične i djeca nikad nisu njima pretjerano oduševljena. A toliko prekrasnih slikovnica koje još nismo stigli posuditi…

No kad smo došli kući i počeli čitati slikovnicu ugodno sam se iznenadila.

Više

Rubrika Čitaonica, za najmlađe | Tag , , , | Comments Off on Životinje na farmi