slikovnice

Zaboravljeni patuljci

Kašmir Huseinović

Andrea Petrlik

Dječja knjiga, Zagreb, 2013. g., 32 str, tvrdi uvez.

Prekrasno ilustrirana slikovnica o malim patuljcima koja će sigurno razveseliti mališane i na trenutak ih odvesti u neki sasvim drugi svijet, svijet u kojem žive patuljci.

Ispod zemlje na livadi žive cijele obitelji patuljaka. Patuljci žive točno kako bi sva djeca trebala živjeti, veselo i razigrano. Ponekad su tužni, ponekad veseli – no sve je to sastavni dio života. Djeca patuljci čitaju knjige, slušaju glazbu, razbacuju igračke, igraju skrivača. Oni malo stariji igraju društvene igre, bake patuljci pletu šalove i veste… jednom riječju – idila. Idila koju bi velika većina roditelja mijenjala za ovaj današnji užurbani ritam prepun stresa. Zato ostavite na trenutak po strani sav stres, sve probleme, svu užurbanost i kaos i uronite zajedno sa svojim mališanima u ovaj predivan svijet prepun veselja, ljubavi, prijateljstva i bezbrižnosti. Dragi roditelji, ne zaboravite na zaboravljene patuljke, ne zaboravite ugodno provoditi vrijeme s onima koji su vam najvažniji.

Rubrika Čitaonica, slikovnice | Tag , , | Comments Off on Zaboravljeni patuljci

Medvjedići provode tjedan kod bake

Algoritam, 2007. g., meki uvez.

I ovog puta naše drage medvjediće čeka nova pustolovina. Njihovi roditelji odluče otići na drugi medeni mjesec, a Braco i Seka Medvjedić se jako razvesele putovanju. No njihovo oduševljenje ubrzo splasne kad ih roditelji obavještavaju da na medeni mjesec odlaze sami, a oni će provesti tjedan kod bake i djeda. Isprva mališani nisu oduševljeni tom idejom jer misle da će tjedan kod bake i djeda prolaziti sporo jer ipak su djed i baka stari i kod njih se vrijeme ne može provoditi na zabavan način. No uskoro po dolasku medvjedići shvate da su itekako bili u krivu. Kod bake i djeda na tavanu skriva se pregršt zanimljivih stvari, bakini kolači su odlični, a iznenađenje tek slijedi kad ih baka i djed u petak odvedu na seoski ples. Baka i djed čak osvajaju nagradu za Najprpošniji par. Koje iznenađenje za male medvjediće! Prekrasna slikovnica uz koju svoju djecu možete podsjetiti na činjenicu kako kod bake i djeda može biti divno i kako mama i tata ponekad trebaju imati vremena za sebe.

Rubrika Čitaonica, slikovnice | Tag , | Comments Off on Medvjedići provode tjedan kod bake

Niko i Vilenjak

Ksenija Savčić

Ilustracije: Sven Nemet

Profil, 2014. g., 24 str., meki uvez.

Uronite zajedno sa svojim mališanima u predivan svijet vila i vilenjaka, u čarobni svijet čarolija i upoznajte se s malim vilenjakom po imenu Viorel. Viorel je zaigran (kao i sva djeca), ali i malo vragolast (kao i većina djece). Obožava smišljati šale i podvale kojima će se moći smijati još dugo vremena. Jednoga dana Viorel upoznaje dječaka po imenu Niko te oni počinju provoditi sve više vremena u zajedničkoj igri. Jednog dana Viorel posjećuje svog prijatelja i pronalazi ga u igri s prijateljicom Lanom. Viorel postaje ljubomoran i iskoristi svoju domišljatost kako bi se uvjerio da će Niko provoditi vrijeme u igri samo s njim, a ne s nekakvom djevojčicom. Spačka uspije, ali problem je da se Niko naljuti na svog prijatelja jer nije želio da mali vilenjak povrijedi njegovu prijateljicu i usput okrivi njega. Sad je mali Vilenjak izgubio prijatelja za igru pa ni sam ne zna što bi sa slobodnim vremenom. Nedostaje mu njegov prijatelj. Što li će mali vilenjak sve učiniti kako bi povratio izgubljeno prijateljstvo i ponovno stekao povjerenje malenog dječaka pročitajte u ovoj prekrasnoj priči.

Predivna, poučna priča koja će svakom mališanu pokazati kako je prijateljstvo divna stvar koju treba čuvati. Priča o Viorelu će im ukazati i na to kako se treba ispričati za svoje nepodopštine te kako u prijateljstvu nema mjesta za sebičnost. Mala šala je u redu, ali velika šala brzo prerasta u glupost i može povrijediti dragu osobu. Ocjena 5+

Rubrika Čitaonica, slikovnice | Tag , , | Comments Off on Niko i Vilenjak

Dobro jutro!

Mladost, 1972. g., tvrdi uvez.

Ilustrirao: Yutaka Sugita

Stihovi: Stanislav Femenić

Teško da ćete ovu lijepu slikovnicu pronaći još negdje no šteta je da padne u zaborav. Mi smo došli do nje na rasprodaji otpisanih slikovnica u gradskoj knjižnici i to po cijeni od 2,00 kune. Možda bi se mogla pronaći na njuškalu ili Internet stranici aukcije.hr gdje možete pronaći lijepe, stare slikovnice po povoljnim cijenama. Slikovnica je prikladna i za manju djecu jer su ilustracije lijepe i velike, a veseli stihovi djeci dobro poznatog Stanislava Femenića razveselit će i one mališane koji se jutrom bude namrgođeni.

„Zora sviće – zora rudi,

Pjetlić Krestić sunce budi.

Sunce zove – tjera san,

Sa istoka ide dan.

Kukuriku…! – zora sviće,

Pjetlić Krestić kukuriče,

Sa istoka ide dan – nasmijan i radostan“

Ovako glase početni stihovi, a na slijedećim stranicama autori predstavljaju djeci zanimljive životinje na djeci prihvatljiv način, veselo i zabavno…

Prekrasna slikovnica!

Rubrika Čitaonica, slikovnice | Tag , | Comments Off on Dobro jutro!

Ideje za slaganje kocaka LEGO

Kako složiti sve što zamislite

Profil, 2012. god., 200 str., tvrdi uvez.

Mali i veliki ljubitelji legića – pozor, pozor! Ovo prekrasno izdanje Profila očarat će i velike i male. Slikovnica od čak 200 strana riznica je zamisli, savjeta i dosjetljivih rješenja koja će vas potaknuti da i sami složite svoje jedinstvene kreacije. Na stranicama ove knjige naći ćete srednjovjekovne dvorce, međugalaktičke letjelice, podmukle gusarske brodove, jureće mlazne avione i još mnogo toga. U ovoj knjizi prikazani su radovi ljubitelja kocaka LEGO diljem svijeta. Uz pomoć kocaka LEGO možete složiti pregršt stvari. Neke od njih Vam sigurno nikad nisu pale na pamet. Ova knjiga stoga će Vam ukazati na uistinu bezbroj LEGO kreacija. Mene su osobno oduševila razna vozila, divlje životinje, ali isto tako i neke sasvim praktične stvari kao što su stalak za bojice, društvene igre poput Čovječe ne ljuti se ili pak šah.

Moj mali petogodišnjak postao je ove zime pravi slagač malih „legića“. Moram priznati da mi ova vještina nije poznata jer kao dijete nisam imala skoro nikakve kocke, pa tako ni poznate „legiće“. No već nakon prvog seta „legića“ moj sinčić počeo je stvarati svoje prekrasne kreacije pa sam se tako i ja počela malo educirati da saznam nešto više o najpoznatijim kockama na svijetu.

Pa evo nekoliko zanimljivih činjenica o LEGO kockama:

  • LEGO je veliki danski producent dječjih igračaka, a sjedište se nalazi u danskom gradiću Billund
  • prve  LEGO kocke napravljene su davne 1949 godine
  • riječ lego na latinskom može značiti skupljam, spajam ili čitam
  • lego je kombinacija danskih riječi leg i godt što u prijevodu znači: lijepo se igraj
  • u početku je LEGO pravio samo drvene igračke no posljednjih 40 godina proizvode samo plastične kockice
  • plastika od kojih se rade originalne LEGO kockice uistinu je kvalitetna tako da lego kockice mogu trajati i generacijama
  • kod LEGO kockica najbitnija je mašta stoga priuštite svom djetetu bar nekoliko setova LEGO kockica kako bi nesmetano i na zabavan način(što je djeci veoma bitno) razvijali svoju maštu.

Mi smo u početku kupovali djeci nove „legiće“, no uskoro smo otkrili veliku ponudu rabljenih na portalu aukcije.hr. Iako bi neki sigurno tvrdili kako ni rabljeni „legići“ nisu jeftini jer LEGO svojom kvalitetom uvijek drži dobre cijene, ipak je puno isplativije nego stalno kupovati nove setove u trgovinama. Moj sin ionako sve nove komplete raspari i stavi u jednu veliku kutiju pa slaže prema svojim idejama što me jako veseli. Jako sam sretna da je pronašao hobi kojim se voli baviti i iako ga u ovo proljetno vrijeme često pokušavam „dobiti“ van kako bi se igrao s drugom djecom, on je najsretniji u svom malom carstvu legića gdje slaže i slaže do mile volje…sve što mu srce poželi.

Rubrika Čitaonica, slikovnice | Tag , | Comments Off on Ideje za slaganje kocaka LEGO