priče

Timi Promašaj

Pogreške se događaju

Stephan Pastis

Profil, 2014. g., 294 str., meki uvez.

Timi je maleni dječak čije je prezime nekad glasilo Promašej, ali netko ga je promijenio . Unatoč neobičnom prezimenu, Timi tvrdi kako ni u kom slučaju nije promašaj. Timi je osnivač, predsjednik i izvršni direktor detektivske agencije koju je nazvao prema sebi: Promašaj d.o.o. Ova knjiga je kako on tvrdi, povijesni zapis o njegovom detektivskom životu. Njegov prijatelj i kućni ljubimac je sjeverni medvjed od 680 kg po imenu Totalka. Totalkin se arktički dom topi pa je on tumarao za hranom dok nije pronašao Timijevu posudu s mačjom hranom i sad se nalazi 4991 km daleko od bivšeg doma. Timi je pristao uzeti ga kao partnera u svojoj detektivskoj agenciji pa su tako agenciju preimenovali u Totalka Promašaj d.o.o., a na tabli piše: Nećemo promašiti, nazivu unatoč. Timijev auto je Promašomobil. Zapravo se on ne zove tako već Segway, a Timijeva ga je mama dobila na nagradnoj igri i strogo zabranila Timiju da se vozi njime. No ono što majka ne zna, ne može joj naštetiti.

Prvi Timijev slučaj je: Nestanak slatkiša njegovog prijatelja Tvrtka. Tvrtko je slatkiše dobio za Noć vještica i jako je uznemiren nestankom istih. Timi kreće u akciju.

Timijeva najveća protivnica je Korina Korina koja također posjeduje detektivsku agenciju. Naš glavni junak je uvjeren kako mu ona nepravedno i neprofesionalno krade slučajeve. Još veći problem je to što je Korina Korina instruktorica njegovom prijatelju “štreberu” Roli. Od likova tu se pojavljuje i Mila Moskić, štreberica kojoj je Timi veliki uzor i simpatija pa smišlja razne slučajeve ne bi li privukla njegovu pažnju. Jedan od najživopisnijh likova je i lik knjižničara Ota, neobičnog lika za kojeg Timi tvrdi da ima s njim tajni dogovor o pomaganju jer se njih dvoje “kuže”.Vrlo zanimljiv lik je i lik Timijevog učitelja, starog Šafraneka koji nakon mnogih izgubljenih bitaka s Timijem odlazi na zasluženi odmor u južnije krajeve. Timi zbog toga nimalo ne žaluje no uvjeren je kako stari Šafranek itekako pati za njih. Kako li će završiti Timijeve pustolovine saznajte u ovom nevjerojatno zanimljivoj priči.

Tražite li nešto što će zainteresirati, a istovremeno izmamiti VELIKI osmjeh na lice Vašeg mališana tijekom ljetnih praznika, na pravom ste mjestu. Timi će učiniti sve, a čak i još više. Uvest će vaše dijete u predivan, neopterećujući svijet koji se zove Djetinjstvo. Ponekad pomislim kako je šteta da tako kratko traje boravak u tom svijetu. Uglavnom, nemojte propustiti upoznati svoje dijete s mališanom po imenu Timi.

Moram priznati kako sam i ja uistinu uživala u neobičnim dogodovštinama ovog još neobičnijeg dječaka.

Rubrika Čitaonica, priče | Tag , | Comments Off on Timi Promašaj

Akimbo i čovjek – krokodil

Alexander McCall Smith

Naklada Grlica, 2007. g., 86 str., tvrdi uvez.

Akimbo je dječak koji sa svojim roditeljima živi u dalekoj nam Africi. Uživa istraživati prirodu i razne divlje životinje. Ovog puta njegovu obitelj posjećuje John kojeg još zovu i čovjek – krokodil. Ovaj je nadimak dobio jer istražuje i piše o krokodilima. Njegov zadatak ovog puta je uloviti i obilježiti mamu krokodil i njene mališane kako bi nakon godinu dana vidio koliko je mališana preživjelo prvu godinu života koja je za krokodile jako kritična. Kad John upita Akimbu bi li želio poći s njim na ovu opasnu misiju, Akimbo oduševljeno pristaje, ali njegovi roditelji nisu baš oduševljeni da im se sin izlaže opasnosti. Na kraju ipak popuste te John i Akimbo odlaze u potragu za krokodilima ne bi li ih obilježili. Nekoliko dana nakon obilježavanja krokodila Akimbo i John odlaze sami, bez ikakve pratnje, potražiti krokodile, ali ovaj put sreća nije na njihovoj strani. Krokodil pokazuje svoje pravo lice i John je ozlijeđen, a jedina šansa da se spasi je da Akimbo sam ode potražiti pomoć što nije nimalo lako budući da treba prijeći veliku rijeku punu krokodila i još prijeći dug put do prvih naselja. Hoće li ovaj hrabri mališan ipak uspjeti, pročitajte u ovoj prekrasnoj knjizi.

Knjige iz ove serije savršeno su štivo za niže razrede osnovne škole jer na taj način uče o dalekim krajevima i životinjama koje imaju priliku vidjeti samo u zoološkom vrtu. Prekrasna priča, vrijedi pročitati…

Ostale knjige Alexandera McCall Smitha:

  • Akimbo i slonovi
  • Akimbo i lavovi
  • Akimbo i zmije.
Rubrika Čitaonica, priče | Tag , , | Comments Off on Akimbo i čovjek – krokodil

Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

MeandarMedia, 2012. g., 56 str., tvrdi uvez.

William Joyce

Ilustracije: William Joyce & Joe Bluhm

Ova priča inspirirala je Oscarom nagrađeni kratki film.

Čim sam spazila naslovnu stranu ove knjige na polici gradske knjižnice znala sam da je to neka posebna knjiga. I naravno, kao velika ljubiteljica slikovnica nisam pogriješila.

„Morris Lessmore volio je riječi. Volio je priče. Volio je knjige. Njegov život bio je knjiga koju je, stranicu po stranicu, uredno sam pisao. Svako bi je jutro otvarao i u nju zapisivao svoje radosti i tuge, sve ono što je znao i čemu se nadao.“

Jednoga dana počeo je puhati vjetar koji je raspršio sve što je gospodin Morris Lessmore poznavao. Vjetar je raspršio i riječi iz njegove knjige. Zato je on počeo lutati i lutati jer ni sam nije znao što bi. Koje su se sve čarolije dogodile na njegovom putu i što je obilježilo njegovo lutanje saznajte u ovoj prekrasnoj, poučnoj, emotivnoj i jako upečatljivoj slikovnici.

Obožavam slikovnice, svaka od njih nosi svoju pouku, svaka od njih ti ispriča svoju priču. Nakon svake pročitane slikovnice si bogatiji za još jedno iskustvo, za nove riječi, nove priče koje i kad ti uzmu sve, nitko ne može uzeti. No rijetke su slikovnice koje me dirnu poput ove, koje ostave tako veliki trag da ih je nemoguće riječima opisati i pohvaliti njihove kvalitete. Zato mi je uvijek o najljepšim stvarima tako teško pisati. Možda je ipak važnije toplo ih preporučiti…

William Joyce od 1991. godine radio je na Fantastičnim letećim knjigama g. Morrisa Lessmorea. Priču je počeo pisati u čast preminulom Billu Morrisu, pioniru širenja utjecaja knjižnica. 2005. godine uragan Katrina je razorio autorovu kuću i prekinuo rad na knjizi. William Joyce iz prve je ruke uvidio zacjeljujuću snagu priča kada je posjetio djecu koja su, ostavši bez doma, u skloništima čitala donirane knjige.

Ova se slikovnica vrlo brzo popela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti.

Rubrika Čitaonica, priče | Tag | Comments Off on Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

Maša i životinje

Napisala: Sanja Pilić

Ilustrirala: Katarina Halužan

Mozaik knjiga, 2012. g., 43 str., tvrdi uvez.

Maša je tipična osmogodišnjakinja. Ide u drugi razred, živi u Zagrebu, ima starijeg brata Luku i jako voli životinje. Kod kuće već ima psa po imenu Floki, ali Maša bi željela još i zeca na što njeni roditelji još ne pristaju. Jednog lijepog subotnjeg dana Maša i Luka sa roditeljima odlaze u šetnju zoološkim vrtom.  Floki je, naravno morao ostati kod kuće kako ne bi preplašio ostale stanovnike zoološkog vrta. Dok Maša zastajkuje kod svakog kaveza kako bi pobliže promotrila različite vrste životinja, sve o čemu Luka sanja je da kod kuće igra svoje igrice. Slijedećeg dana Maša, Luka, tata i Mašine dvije prijateljice Lada i Tajana kreću u šetnju Sljemenom. Maša je oduševljena danom provedenim u prirodi, a na kraju i Luka priznaje da nije bilo tako loše. No, hoće li njen tata nakon što shvati koliko se Maša uistinu veseli prirodi i životinjama popustiti i kupiti joj jednog malog kunića? Saznajte u ovoj lijepoj slikovnici.

Moja osmogodišnja djevojčica ovu je slikovnicu dobila na poklon za osmi rođendan i naprosto je oduševljena njome. Već ju je nekoliko puta pročitala i ona ima počasno mjesto na polici u njenoj sobi. Često ju uzmem u ruke pa je čitam i mlađoj djeci i svaki put se začudim kako petogodišnjak i dvogodišnjakinja uspiju izdržati cijelo čitanje bez pauze. Pa mora da je djeci uistinu zanimljiva…

Rubrika Čitaonica, priče | Tag , | Comments Off on Maša i životinje

Ljupka mala Lili i čudesna noć

Knjiga tvrtke Cepia LLC, 2005. god., meki uvez.

Autor teksta: Ashley Hornsby

Autor ilustracija: Greg Couch

Ovo je priča o maloj djevojčici po imenu Lili koja se, kao i mnoga druga djeca, boji mraka. Dok se trudi utonuti u san, pokraj ljupke, male Lili stvori se maleni medo. Medo joj govori kako je njegovo ime Gloi te kako će odvesti na jedno čarobno mjesto. Hoće li se Lili osloboditi svog straha i koja će sve čarobna mjesta posjetiti saznajte u ovoj predivnoj slikovnici. Slikovnica je napisana u stihu, a rima daje još veću čar ovoj ionako čarobnoj priči. Djeca se lako pronađu u “ljupkoj maloj Lili” jer teško da je koje dijete odaslo, a da se bar u jednoj fazi svog djetinjstva nije bojalo mraka. Ljupka mala Lili i njen Gloi učinit će san čarobnim, a noć više nikada neće biti tamna i mračna.

Rubrika Čitaonica, priče | Tag , | Comments Off on Ljupka mala Lili i čudesna noć