dječja stvaraonica

Omiljene životinje

Svima je dobro poznato da djeca vole životinje. Ako mislite da vaše ne voli, sigurno se još niste susreli s nekom koja bi ga očarala. Moji klinci stalno raspravljaju koje ćemo životinje još imati i bude tu raznih prijedloga. Ivona je već veća pa je svjesna toga da slon ili krokodil u obiteljskoj kući nemaju gdje živjeti, ali četverogodišnji Vid bi u svoju sobu smjestio i zebru i rodu. Često im iz knjižnice posuđujem slikovnice o životinjama pa sam tako i jučer pronašla jednu baš po njihovom ukusu. Naslov je odmah privukao njihovu pažnju pa su baš tu slikovnicu prvu zgrabili nakon mog povratka iz knjižnice. Zove se: Kako je dobro sa svim tim životinjama, a radi se o dječaku koji u svom domu ima razne zanimljive životinje. Nakon čitanje Ivona je predložila da napravimo neke životinje. Dala sam im tuljce od wc papira, bojice, flomastere, ljepilo i neki karton. Super su se snašli. Vidu je trebala mala pomoć pri lijepljenju, ali Ivona je sve radila sama. Pa evo zanimljive ideje za ove duge, zimske dane. Od tuljaca za wc papir ili papirnatih ručnika može se izraditi puno toga. Imate li škarice za djecu, ljepilo i flomastere/bojice, klincima će mašta sigurno proraditi. Ako budu trebali pomoć, budite im na raspolaganju, ali ako vas ništa ne pitaju, dajte im mogućnost da vlastitim snagama izrade ono što su zamislili. I vodite računa: bit je u samoj izradi, a ne u njenom produktu. Svakako ih pohvalite za trud jer to će sigurno učvrstiti njihovu vjeru u sebe i nacrtati im osmjeh na licu.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag | Comments Off on Omiljene životinje

Fotoaparat za djecu

Ideja izrađivanja dječjih fotoaparata zapravo potječe od moje šestogodišnje Ivone. Djeca unatoč tome što ih mi ponekad podcjenjujemo imaju najbolje i najoriginalnije ideje. Ivona me ujutro zamolila da li imam kakve manje kartonske kutijice. Kad sam je pitala za što joj trebaju da bi bolje procijenila veličinu kutijica koja joj je potrebna, rekla je da bi radila fotoaparate. Vid, naime stalno priprema rođendane kako bi mogao raditi rođendansku tortu. Tako nema igračke u našoj sobi koja ovog tjedna nije proslavila rođendan, a neke su  tu priliku imale čak dva puta. Ivona nije toliko zagrijana za kuhanje ali pristaje sudjelovati u njegovoj igri na svoj način. Tako je ovog puta napravila fotoaparat kako bi fotografirala rođendansku proslavu. Dala sam joj prazne kartonske kutijice od lijekova te je ona izrezala po dvije rupice na svakoj strani da bolje vidi što slika, a fotoaparat je ukrasila raznim šarenim selotejpima i papirićima. Moram napomenuti kako se mi odrasli često uplićemo u dječju igru i stvaranje. Kad mi je rekla što smjera, oduševila sam se njenom idejom, ali u mislima sam već vidjela fotoaparat kakvim ga vidi moja mašta. Da sam se uplitala u njenu izradu vjerojatno bi fotoaparat sličio onome iz moje mašte, ali djeca od toga ne bi imala nikakve koristi. Zato dragi roditelji, ponekad je najbolje stajati po strani i gledati što vaši mališani rade i kako se snalaze. Time ćete im pružiti neponovljivo iskustvo da sami nauče rješavati probleme s kojima se susreću i da sami nauče uobličiti stvari iz svoje mašte u nešto materijalno. I nemojte misliti da stojeći po strani postajete loš roditelj. Upravo suprotno – dobri roditelji znaju procijeniti kad se treba umiješati, a kad je mudrije samo promatrati.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Fotoaparat za djecu

Srce na štapu

Umjesto da vaša djeca sjede za kompjuterom ili TV-om pokušajte ih zainteresirati da rade nešto kreativno vlastitim ručicama. Vjerujte i oni sami će uživati u tome više nego sjedeći i zureći u ekran. Ponudite im npr. kolaž- papir i pričekajte neka im se kreativnost  probudi. Moj je Marko tako došao na ideju da napravi ovakva “srca na štapu” za svoje voljene. Iz komadića kartona izrezao je oblik srca kojeg je nalijepio na slamčicu ( može i štapić za ražnjiće ). Iz kolaža je također izrezao dva komada crvenih srca koje je s obje strane nalijepio na kartonsko srce. I eto poklon “srce na štapu” za najdraže je gotov. Još samo treba obići bake i djedove i prijatelje i razveseliti ih. Može poslužiti i kao odličan poklon za Valentinovo.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Srce na štapu

Čovječuljak od kamenja

Kako se djeca ne bi samo dosađivala, dajte im primjerice obične kamenčiće za igru. Čim ih uzmu u ruke njihova će kreativnost napraviti svoje. Ponudite im pomoć ako im treba nešto zalijepiti vrućim ljepilom, no ostalo ipak prepustite njihovoj mašti. Neka sami smisle kako i što sve bi se moglo napraviti od običnog kamenja. Iz ovih naših bijelih kamenčića ispao je ovaj simpatični čovječuljak. Izrada je bila posve laka. Jednostavno smo nalijepili tri kamenčića jednog na drugog. Na vrh umjesto kape stavili smo crnu školjku. Oči i usta jednostavno smo nacrtali  markerom. Simpatični čovječuljak je gotov i može krasiti dječju sobu ili sudjelovati u dječjoj igri.

SVE ŠTO JE POTREBNO:

  • kamenje
  • vruće ljepilo
  • marker
  • školjka za kapu
Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Comments Off on Čovječuljak od kamenja

Loptica za macu

Sigurno u ormaru imate neke dječje štramplice koje su vidjele i bolje dane. Nama se takvih nakupilo nekoliko pa sam nekoliko dana razmišljala što bi mogli od njih napraviti. Naravno da bi bilo lakše baciti ih u smeće i time smanjiti količinu smeća u kući, ali sam se i ovog puta oglušila na glasove “zdravog razuma”. Neki dan je na našu terasu dolutala umiljata maca i preko stakla počela komunicirati s klincima. Maca nije ni znala da je upravo dolaskom na našu terasu postigla mačji jack – pot. U roku pola sata dobila je ugodnu košaru obloženu dekicama, punu zdjelicu mlijeka i dvoje djece za igru.

Zato mi je pala na pamet ideja da napravimo maci lopticu od starih štramplica. Nije da nemamo drugih loptica, ali ova ručno rađena bit će klincima zabavnija. Ionako je upitno koliko su današnje mace zaigrane. Štramplice sam odrezala na dva dijela. Ukoliko imate štramplice sa stopalima, možete odrezati samo dio neposredno iznad prstiju pa popuniti dio gdje idu prstići. Naše su bile štramplice bez stopala pa sam morala šivati s dvije strane. Uglavnom, sašila sam jedan kraj štramplica pa dala djeci da popune unutrašnjost kako bi dobili lopticu. Za punjenje smo pronašli neku mekaniju, tanju piljevinu koju smo dobili s nekim poklon proizvodima kao ukras. Možete iskoristiti i papiriće natrgane na komadiće, ali piljevina ili slama narezana na manje komadiće će biti bolja zbog težine same loptice. Kad su klinci napunili štramplice sašila sam drugi dio i malo oblikovala napunjeni dio štramplica u lopticu. Iako je maca pokazivala slab interes za lopticu, klincima to i nije bilo bitno. Bitno je da smo se mi zabavili i proveli vrijeme na najbolji mogući način.

Vi, naravno uopće ne morate raditi lopticu za macu, a uopće se ne trebate ograničiti na izradu loptice. Mi smo kasnije tog dana krenuli izrađivati i nekog čopleka iz štramplica, ali još nije do kraja gotov jer su klinci izgubili motivaciju pa čekam da ponovno pitaju za njega. Ne bi im željela ništa nametati ukoliko nemaju volje…

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Loptica za macu