Sirup od limuna – zdravi sokovi iz mamine kuhinje

Moram priznati da nikad nisam bila ljubitelj kupljenih sokova i sirupa. Okus me nikad nije oduševljavao, a nisam smjela niti pomisliti što je sve u njima. Moja mama je kad sam bila klinka uvijek kuhala domaće sirupe jer smo imali u voćnjaku puno zdravog, nešpricanog voća. Okus tih sokova pamtim još i danas i sad kad ih i ja svake godine kuham moram priznati da nikada nisam uspjela dobiti taj toliko poznati okus maminog soka.

Kao što sam već i spomenula, naši baka i deda imaju stvarno veliki voćnjak s puno voćki koje su u ljetnim mjesecima prepune zrelih, sočnih plodova. Kako smo se i ja i sestra odselile, za njih dvoje je potrebno puno manje od onog što imaju pa im super paše da uzmemo što više možemo i da ih tako bar malo oslobodimo viška. Tako se svakog ljeta od bake vraćamo s punim kanticama trešanja, višanja, kupina, jagoda i drugog voća.

Sirup koji kuham od tog voća je zaista prirodan jer nema u sebi nikakvih konzervansa. Kuha se samo voće, voda, šećer i limunska kiselina. Tako pripravljen sirup dajem svojim klincima bez imalo straha, a kad su bili manji (do godine dana) sam sokove za njih kuhala u manjim količinama bez limunske kiseline. Iako se uvijek žalim da moji sokovi nikada ne uspiju kao mamini koji imaju zaista poseban okus, i moji se sokovi jako brzo popiju.

Preko zime pokušavam klincima što više kuhati čajeve jer nakon jedne iskrene priče čovjeka koji svakodnevno radi sa kupljenim sirupima odlučila sam ih što više izbjegavati. Moja sestra ima što se ove teme tiče isti stav kao i ja pa mi je dala ovaj super jednostavni recept koji može odlično poslužiti u zimskim mjesecima kad nema sezonskog voća. Znam žene koje sezonsko voće zamrzavaju i onda kad popiju sokove koje su skuhale u ljeti izvade voće iz škrinje i iz njega skuhaju novi sirup. Nisam nikad probala kuhati sirup iz zamrznutog voća, ali žene koje to rade kažu da nema razlike. Ja nemam škrinju nego samo maleni zamrzivač iznad hladnjaka tako da ovaj način vjerojatno još neko vrijeme neću isprobavati.

Sirup od limuna je stvarno jednostavan, a okus odličan. Slika koju prilažem može vam poslužiti kao dokaz da je zaista ukusan.

Za pripravu sirupa od limuna potrebno vam je:

  • 5 limuna
  • 1,7 kg šećera
  • 1,5 l vode,
  • 50 g limunske kiseline (5 dkg)
  1. Skuhajte sirup od šećera i vode. Kad zavri ostavite ga da vrije 5-10 minuta.
  2. Dobro operite limune pod vrućom vodom. Ja ih obično i očetkam četkicom koju upotrebljavam za slične stvari u kuhinji jer im je tekstura gruba pa ih je teško oprati krpicom. Nakon toga ih osušite i na tanko ogulite nožem. Korice stavite u šećerni sirup i kuhajte 15 minuta.
  3. Dodajte limunov sok i limunsku kiselinu te odmah maknite s vatre.
  4. Sok procijedite kroz krpu ili sitno cjedilo, napunite boce i dok su još vruće zatvorite.

Ako stavite količinu sastojaka koju sam ovdje napisala, dobit ćete nešto malo više od 2 litre soka no ako imate veću zdjelu ništa vas ne sprečava da kuhate duplu dozu sirupa.

Nadam se da ćete biti zadovoljni svježinom okusa ovog zaista zdravog sirupa od limuna.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.