Iskustva i savjeti

Kristalizacija meda

Kristalizacija (granulacija) je osobina svakog prirodnog meda. Brzina kristalizacije ovisi o odnosu grožđanog i voćnog šećera te o temperaturi na kojoj se med čuva. Dekristalizacija meda svakako je moguća, ali ne iznad temperature od 40 °C jer zagrijavajući med na temperaturu iznad 40 °C gubimo mnoge korisne vitamine. Za dekristalizaciju meda stavite posudu s kristaliziranim medom u veću posudu sa vodom zagrijanom na temperaturu do 40 °C. Pri dekristalizaciji meda do prethodno navedene temperature med ne gubi ljekovitost. Med čuvajte na sobnoj temperaturi.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , , | Comments Off on Kristalizacija meda

Čistimo starim, provjerenim eko sredstvima

Često me zamaraju reklame za razna sredstva za čišćenje jer gledajući na tv – u uistinu ne znam koje bi sredstvo odabrala za svoje kućanstvo. Svi se proizvođači, naravno, kunu u svoje proizvode. Kad u trgovini gledam duge redove sredstava za čišćenje, odaberem svaki put nešto drugo jer, moram priznati, još nisam pronašla niti jedno s kojim bi bila superzadovoljna. A što sadrže – uopće ne želim znati. Neka sam sredstva već davno prestala koristiti. Jedna od tih su i osvježivači wc školjke. Po meni, zdravije je svakih 2 – 3 dana oprati školjku nego u prostoru u kojem boravite svakodnevno koristiti neka kemijska sredstva. Često me u kupaoni muči kamenac i teško ga se rješavam sredstvima koja koristim u kućanstvu koliko god provjerena i poznata bila. Danas sam probala nešto drugačije. Zadnji put sam sve detaljno očistila sredstvom čije reklame svakodnevno gledamo na tv – u, ali jednostavno su ostali tragovi kamenca na pločicama. Odlučila sam isprobati ocat znajući da su nekad naše bake čistile s njim kamenac. U posudu za špricanje sam stavila toplu vodu, par kapi sredstva za pranje suđa i malo octa. Našpricala sam željenu površinu i ostavila par minuta. Zatim sam očistila spužvicom te obrisala suhom krpom. Bila sam oduševljena rezultatom i mislim da će ovo moje, domaće sredstvo postati jedino sredstvo koje ću koristiti za čišćenje. Probajte i vi – nemate što izgubiti.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , , | Comments Off on Čistimo starim, provjerenim eko sredstvima

Kako očistiti zagorjelo dno glačala

Zagorjelo dno glačala? Česta pojava u svakom kućanstvu. No i tome ima lijeka. Jedan od djelotvornih načina kojim možete očistiti dno pegle je ovaj s novinskim papirom i biljnim uljem. Uzmite nekoliko slojeva novinskog papira te ga odozgo natopite običnim biljnim uljem. Zagrijte peglu i pređite njome po nauljenom papiru. Zatim pređite peglom po čistom, suhom novinskom papiru i mrlje će same nestati.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag , | Comments Off on Kako očistiti zagorjelo dno glačala

Kako se riješiti mrvica u ledu?

Jeste li primijetili kako led kad ga izvadite iz zamrzivača uvijek u sebi ima sitne mrvice? Mrvice su vidljive na dnu čaše kad se led otopi pa ponekad (posebice ako ga stavite u vodu gdje se bolje vide) ne izgleda baš lijepo. Evo jednostavnog trika kako izbjeći takve mrvice i goste uvijek dočekati s finim likerom/sokom/votkom u koje ćete staviti savršen led. Prije nego što stavite vodu u posudicu za led prokuhajte je i ostavite da se malo slegne. Ulijte prokuhanu vodu u posudicu za led no nemojte svu vodu jer će na dnu prokuhane vode možda biti taloga kojeg ne želite unijeti u posudicu za led. Posudicu stavite u zamrzivač. Želite li da vaš led ne poprimi miris ostale hrane koju čuvate u zamrzivaču? Jednostavno: Nakon 2 – 3 sata kad se led u posudici zamrznuo izvadite posudicu i zamotajte u plastičnu vrećicu te preko nje stavite gumicu za domaćinstvo kako biste je učvrstili. Vratite je natrag u zamrzivač.

Rubrika Iskustva i savjeti, savjeti | Tag | Comments Off on Kako se riješiti mrvica u ledu?

Dohrana djeteta od početka 4 do kraja 6 mjeseca

O dohrani djeteta napisane su mnoge knjige i tekstovi, a mnogi su roditelji zbunjeni raznim informacijama na koje mogu naići. Ovdje ću zato pisati najviše o osobnim iskustvima i idejama što se tiče dohrane djeteta. Stručnjaci diljem svijeta složni su (manje – više) o bitnoj činjenici. S dohranom djeteta ne bi trebalo započeti prije navršenog četvrtog mjeseca djetetovog života. Majčino bi mlijeko uz dohranu trebalo ostati osnovna namirnica do kraja prve godine djetetovog života. Dojite li i nakon početka dohrane, kašice ne trebaju sadržavati mlijeko ako vam se čini da dijete dobiva dovoljno mliječnih obroka na vašim prsima. Dakle, mnogi recepti za dječje kašice sadržavaju mlijeko, ali slobodno ga izbacite iz kašica s kojima ćete započeti hraniti vašu bebu. To će vam vjerojatno olakšati posao jer teško je odlučiti koju biste vrstu mlijeka stavljali u kašice. Idealno bi bilo izdajati se i to izdojeno mlijeko stavljati u kašice, ali ako je dijete na prsima 5 – 6 puta na dan nema potreba u kašice s voćem i povrćem stavljati bilo kakav mliječni nadomjestak. Teško je, naime uz sav ostali posao oko djeteta odvojiti vrijeme za izdajanje, a tu bi se postavljalo i pitanje kako čuvati izdojeno mlijeko. Nema potrebe u kašice stavljati kravlje ili kozje mlijeko jer su istraživanja pokazala da kravlje mlijeko svojim sastavom nije dovoljno prilagođeno djetetovom organizmu i njegovim potrebama.

Ako dojite i dijete ne pokazuje znakove da bi trebalo započeti s nekim drugim namirnicama, nema potreba uvoditi dohranu do djetetovog navršenog šestog mjeseca. Nakon toga slobodno počnite s uvođenjem ostalih namirnica. Najlakše je prvo započeti s voćnim kašicama, a i dijete će se vjerojatno najlakše prilagoditi kašicama spravljenim od voća jer je voće slatkastog okusa što odgovara većini beba.

Kako započeti s dohranom:

Ako ste se odlučili da ćete dohranu započeti s voćem započnite s jabukom. Za prvu kašicu probajte pronaći domaće, nešpricane jabuke. Ogulite ih, narežite na komadiće i prokuhajte. Miksajte ih štapnim mikserom ili dobro protisnite vilicom što je moguće za mekanije vrste jabuke. Dodavajte vodu u kojoj se kuhala jabuka po potrebi da kašica ne bude pregusta.

Jabuku dajte djetetu jednom na dan. U početku će dijete možda pojesti jednu do dvije žličice. Sve ovisi o djetetu. Nekoj djeci treba u početku dugo da se priviknu na žličicu i nove namirnice, a neka postanu u samo nekoliko dana pravi stručnjaci za papanje. Prilagodite se djetetu i vodite računa da je i bebi početak dohrane jedno sasvim novo iskustvo.

Što se tiče voća, možete djetetu davati svježe voće koje nije termički obrađeno. Ja sam s prvo dvoje djece koristila takvo voće. S trećim djetetom odlučila sam voće prije pripreme kašica prokuhavati. Prvenstveno ovdje govorim o jabukama i kruškama. Treća beba mi je puno manje kilaže i kad sam joj prvi put ponudila kašicu od voća s 5,5 mjeseci povraćala je. Napravila sam stanku do navršenih 6 mjeseci života i odlučila prokuhavati voće kako bi joj bilo lakše probavljivo.

Što se tiče namirnica, mišljenja sam da je domaće voće i povrće najbolje za bebe. Zato sam još u ljeti dosta voća i povrća zamrznula i sad ih koristim za pripremu kašica. Mišljenja su različita, ali ipak mislim da sam pametno postupila jer hladnoća dobro čuva namirnice, a zimi je teško doći do nekih vrsta voća i povrća (špinat, breskve, kruške…) ili su pak sumnjivog porijekla.

Nakon što ste nekoliko dana djetetu davali kašicu od jabuke, možete krenuti s drugom namirnicom. Neka to bude banana ili kruška. Pripremite jabuku kao što ste to činili do sad i u nju stavite malo kruške (također oguljene, i usitnjene) ili pak banane koju ste protisnuli vilicom. Nakon što ste u dohranu uveli novu namirnicu pričekajte 4 – 5 dana ne bi li uveli novu namirnicu.

Nakon nekoliko dana voća, slobodno u dohranu uvedite i žitarice. Moja iskustva su slijedeća: najbolje je u početku koristiti rižu i kukuruznu krupicu. Možete ih skuhati u vodi i spremiti u frižider. Tako skuhane žitarice mogu u hladnjaku stajati 2 – 3 dana. Svaki put kad budete pripremili voćnu kašicu, u nju stavite žlicu – dvije skuhane palente ili riže. Sve zajedno miksajte štapnim mikserom. Ako imate i stariju djecu, na ovaj način će vam ostati više vremena za njih jer nećete morati žitarice kuhati svaki dan. Mi obično uvijek imamo u frižideru dvije plastične posudice sa skuhanim žitaricama i kad se slaže kašica, samo izvadimo druge žitarice. Primjerice ako je za doručak bila riža, za ručak neka bude palenta, a za večeru opet riža. Neka će djeca u početku htjeti samo jedan obrok na dan, a neka će vrlo brzo tražiti 3 – 4 obroka na dan.

Evo nekoliko voćnih kašica kao primjer:

KAŠICA S JABUKAMA I RIŽOM:

Jabuku ogulite, narežite i prokuhajte. Ocijedite i ostavite vodu u kojoj se kuhala. Rižu skuhajte u vodi (bez začina, naravno). Pomiješajte jabuku i rižu te miksajte štapnim mikserom dodavajući vode u kojoj se kuhala jabuka po potrebi.

KAŠICA S KRUŠKOM I PALENTOM:

Krušku ogulite, narežite na kockice i kratko prokuhajte. Palentu kuhajte u vodi bez začina. Pomiješajte krušku i palentu te miksajte štapnim mikserom dodavajući po potrebi vodu u kojoj se kuhala kruška.

KAŠICA S JABUKOM, TREŠNJAMA I RIŽOM:

Jabuku ogulite, narežite na kockice i prokuhajte. Ocijedite i ostavite vodu u kojoj se kuhala. Očistite 5 – 6 trešanja. Izvadite im koštice i dobro ih operite. Rižu skuhajte u vodi. Pomiješajte jabuku, trešnje i rižu i miksajte štapnim mikserom dodavajući po potrebi vodu u kojoj se kuhala jabuka.

Imajte na umu da žitarice možete miješati i s voćem i s povrćem. Vodu ukojoj se kuhalo voće možete ponuditi djetetu i kao prirodan sok bez konzervansa i aditiva.

Birajte voće provjerene kvalitete, domaće, nešpricano. Nemojte se ustručavati kašicu koju dijete ne pojede ostaviti u hladnjaku i ponuditi je djetetu slijedeći dan. Neće se, sigurno pokvariti.

Doma pripremljena hrana po meni je uvijek zdravija od one kupljene u trgovinama pa neka one kupljene budu iznimka, a ne pravilo.

Odvojite vremena za pripravljanje domaćih kašica jer i to je briga o djetetu, a ne samo čuvanje, maženje, prematanje i igranje s vašom bebom.

Uvođenje povrća za vašu je bebu novi događaj i jedno sasvim novo iskustvo. Neka se djeca teže privikavaju na povrće jer ono ima drugačiji okus od voća. Ako dijete u početku ne bude htjelo povrće, ne odustajte. Svaki dan mu ponudite na žličici malo povrća i sigurno će se s vremenom prilagoditi. Neko povrće (primjerice mrkva, špinat i blitva) ima intenzivan okus. Možete ga ublažiti miješanjem s žitaricama (kuhanom rižom ili palentom). Ako vaše dijete brzo prihvati povrće, blago vama. Ako će mu ići teže, nikako ne odustajte. Svaki dan uporno pokušavajte s malom količinom ponuđene kašice i očekivana će nagrada sigurno uslijediti.

Evo nekoliko primjera kašica s povrćem:

KAŠICA OD MRKVE I RIŽE:

Mrkvu ogulite, narežite na kockice i prokuhajte dok ne bude mekana. Rižu skuhajte u vodi. Pomiješajte mrkvu i rižu te zajedno miksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhala mrkva.

KAŠICA OD ŠPINATA I PALENTE:

Špinat kuhajte u vodi i ocijedite. Ostavite vodu u kojoj se kuhao. Rižu skuhajte u vodi. Pomiješajte špinat i rižu te miksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodavajte vodu u koj se kuhao špinat.

Nakon navršenog 6. mjeseca djetetovog života u kašice s povrćem možete dodavati par kapi ulja, najbolje maslinovog.

Kombinirajte tokom dana kašice s voćem i povrćem kako bi dijete kroz dan dobilo potrebnu količinu vitamina i minerala.

Meni osobno se čini da djeci za doručak i večeru bolje odgovara kašica s voćem, a za ručak s povrćem. No to je samo moje iskustvo. Možda će vašem djetetu drugačije bolje odgovarati.

Rubrika Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag , , , | Comments Off on Dohrana djeteta od početka 4 do kraja 6 mjeseca