iz prirode

Sok od koprive

Kopriva zauzima važno mjesto u prirodnoj medicini. U čajnim mješavinama i kao sok pospješuje mokrenje te ublažava reumatske tegobe i giht. Vanjskom primjenom možemo i osipe tretirati kućnim sredstvima od koprive. Koristi se svježa i sušena jer su i kod sušene koprive od koje se radi čaj, djelotvorne tvari očuvane. Više

Rubrika iz prirode, Kuhaonica | Tag , | Comments Off on Sok od koprive

Mlijeko s karameliziranim šećerom

Ukoliko niste upoznati s ovim prastarim i prefinim napitkom za liječenje kašlja i grlobolje, pravo je vrijeme da ga isprobate. Meni ga je nekad davno pripremala mama, ali moram priznati da ga nisam pila otprilike 20 – tak godina. Posljednjih tjedana jako kašljem i stalno me muči neka prehlada, a kako dojim baš i nemam neki izbor lijekova kojima bi si mogla pomoći. Jače sirupe za kašalj ne smijem piti, a oni slabiji mi zapravo nikad ne pomažu previše pa zato preferiram lijekove iz prirode. Muž i klinci se uopće ne bune što smo kao večernji ritual uveli ovo fino slatko mlijeko s okusom karamele.

Evo što vam treba:

  • šećer
  • mlijeko
  • zdjela s neprijanjajućim dnom

U zdjelu stavite količinu šećera po želji. Otprilike računajte dvije žlice za jednu šalicu. Stavite na vatru i miješajte dok se šećer sasvim ne otopi i ne dobije smećkastu boju. Nakon toga zalijte šećerni sirup mlijekom i ostavite da se mlijeko toliko ne zagrije da je otopilo sav šećer. Natočite u šalice i uživajte u svom toplom, zdravom napitku u ove zimske hladne dane.

Rubrika iz prirode, Kuhaonica | Tag , , | Comments Off on Mlijeko s karameliziranim šećerom

Sok od naranče

Ako ste već imali prilike probati ovaj sok onda sigurno znate da je potpuno zarazan i da izaziva pravu ovisnost. Ne sadrži nikakve kemijske supstance nego ovisnost izaziva svojim fenomenalnim okusom. Moji doma ga obožavaju i zbog toga sam jako zadovoljna. Vid inače ne jede naranče, mandarine niti klementine pa je ovo prilika da njegov organizam dobije bar neke vitamine koje sadrži ovo zdravo voće. Postupak slaganja ovog soka nije kompliciran, ali traje tri dana. Recepata očito postoji više jer je jedan od njih na stranicu stavila i mama Jelena. U njen juice od naranče ide manje limunske kiseline te ona cijedi sok na drugačiji način. Pa vi slobodno prema izboru probajte složiti bar jedan od njih. Mi doma ovaj sok ne rijedimo s vodom.

Više

Rubrika iz prirode, Kuhaonica | Tag , | Comments Off on Sok od naranče

Ukiseljena cvjetača

Iako je spremanje zimnice već lagano gotovo još se mogu spremati neka povrća poput na primjer cvjetače. Cvjetače još ima u vrtovima ( i na tržnicama ) pa je valja iskoristiti maksimalno. Ako ste već siti klasičnih zimskih salata poput cikle, parike i krastavaca, iskušajte ovu varijantu s cvjetačom.  Fina je i uvijek spremna za upotpuniti ručak na brzinu. Kiseljenjem s octom povrće zadržava velik dio svih prehrambenih vrijednosti i naravno arome i boje. Recept za ukiseljenu cvjetaču prepisala sam od svoje mame iz njezine bilježnice.

Više

Rubrika iz prirode, Kuhaonica | Tag , , , , , | Comments Off on Ukiseljena cvjetača

Zelenje za juhu

Priroda lagano tone u san, a s njome i biljke. Upotrebljivih biljaka u vrtovima ima sve manje, zimnica je spremljena, smočnice i zamrzivači napunjeni. U mom je vrtu ostalo još jedino malo poriluka, kasne salate i peršina. Peršin je još uvijek posebno lijep i čini mi se kako bi s prvim mrazom mogao sav propasti. Šteta ga je,  pa sam ga odlučila spremiti u ovakvom svježem obliku. Dio sam iskopala i presadila u veliku teglu ( ili kantu ) koju sam premjestila na terasu gdje mraz nije tako intenzivan. Ovdje će ostati kroz zimu.  Zamrznula sam ga kako je opisano u postu Zamrzavanje povrća i osušila sam ga za zimu.

Više

Rubrika iz prirode, Kuhaonica | Tag , , , , , , | Comments Off on Zelenje za juhu