u stihu

Božićne pjesme

Naša djeca, 1997 g., tvrdi uvez, slikovnica sadrži minipiano za sviranje.

Ovu prekrasnu slikovnicu pravo je bogatstvo imati kod kuće pa ako je slučajno imate kod kuće znajte da ste pravi sretnici. Ako Vam ne znači puno uvijek imate mogućnost da je stavite u prodaju i razveselite nekoga kome će uistinu puno značiti. Moja djevojčica je kad smo je kupili provodila cijele dane svirajući božićne pjesme zbog čega sam bila jako sretna. Božićne pjesme su uistinu prekrasne i želim naučiti svoju djecu što više pjesama kako bi oni jednog dana mogli svojoj djeci prenijeti to bogatstvo. Kad sam bila mala jedina prilika za slušanje božićnih pjesama je bila u crkvi za vrijeme Božića, a pjesmarica koju smo imali kod kuće bila je namijenjena odraslima tako da je sadržavala samo tekst, a znamo koliko su djeci bitne ilustracije. No i onako siromašnu za dječje glavice i prstiće često sam uzimala u ruke i pjevušila božićne pjesme. Ovom slikovnicom sve to se može promijeniti. Na lak i jednostavan način pomoću minipiana djeca mogu sama naučiti svirati melodiju najljepših božićnih pjesama. Jedini nedostatak je da ne sadrži više pjesama, bar dvadesetak – tridesetak.

Rubrika Čitaonica, u stihu | Tag , | Comments Off on Božićne pjesme

Ljubavni oglasi

Saša Veronek Germadnik, Ana Kolega

Profil, Zagreb 2003.; 28 stranica, tvrdi uvez

Simpatična duhovita slikovnica namijenjena predškolskoj djeci. Slikovnica sadrži 20 simpatičnih malih ljubavnih oglasima u kojima netko traži srodnu dušu ili prekida vezu i slično. Vlasnici oglasa su razna živa i neživa bića poput Zaljubljene Tene, Divnog Ovna, Plaže Snova, Morske Stijene…  Oglasi su pisani na vrlo duhovit način i razveselit će svakog čitatelja. Ilustracije su isto tako simpatične i zabavne.

Rubrika Čitaonica, u stihu | Tag , , | Comments Off on Ljubavni oglasi

Pismo iz Zelengrada

Napisala: Nevenka Videk

Ilustrirala: Pika Vončina

ABC Naklada, 1993. god., tvrdi uvez.

Ovu slikovnicu već smo nekoliko puta posudili iz knjižnice i djeca su svaki put bila zadovoljna. Želite li svojoj djeci skrenuti pozornost na problem zagađivanja prirode ova slikovnica u tome bi vam mogla uvelike pomoći. Priča je to o bezbrižnim i ljupkim životinjama koje žive u Zelengradu. Sve one lijepo i sretno živeu tom zelenom kraju punom cvijeća i ptica. No jednog dana Gavran javi životinjama kako je Potok bolestan. Životinje odlaze do nekad plavog Potoka i vide da je prepun smeća. Životinje koje žive u potoku uplašene su, a neke čak bježe iz njega. Životinje zajedničkim snagama čiste Potok i smeće odnose natrag u grad ljudima koji su ga i donijeli u njihov Zelengrad. Pišu i pismo ljudima ne bi li ih upozorili da više ne bacaju smeće tamo gdje mu nije mjesto.

Više

Rubrika Čitaonica, u stihu | Tag , , | Comments Off on Pismo iz Zelengrada

Stonoga Bosonoga – Tatjana Pokrajac Papucci

Debora, Ljubljana, 1994. god., 37 str., tvrdi uvez.

Ilustrirala: Alenka Vuk

Ovo je vjerojatno jedna od najljepših zbirka dječje poezije s kojom ćete se ikada susresti. Mojim klincima je definitivno najdraža. Pjesmice su napisane nekom izuzetnom lakoćom i jednostavnošću i samim time su u potpunosti prilagođene svojoj publici, djeci. Po izboru tema autorica kao da je pročitala u glavicama mališana što ih uistinu zanima. Kad pišući zbirku pjesama za djecu ispunite ova dva uvjeta (lakoću i jednostavnost te djeci zanimljive teme) onda vam uspjeh mora biti zajamčen. Tatjani Pokrajac Papucci uspjeh  nije izostao ako uzmete u obzir da je za ovu zbirku pjesama dobila međunarodnu nagradu.

Više

Rubrika Čitaonica, u stihu | Tag , , | Comments Off on Stonoga Bosonoga – Tatjana Pokrajac Papucci

Mašta čini svašta

Napisala: Tatjana Pokrajac – Papucci

Ilustrirala: Mauricio Ferlin

Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja, 2004. god.,. 32 str., tvrdi uvez.

Ovu zbirku pjesama posudio je moj muž prošli tjedan u knjižnici. Moram je zaista preporučiti, ali možda za malo veću djecu, po mom mišljenju za djecu stariju od 6 – 7 godina. Moji klinci su uživali slušajući pjesme i koncentracija im je trajala uistinu dugo no mnogo toga nisu razumjeli. Mnogi od vas već znaju da djeci do određene dobi nije razvijeno apstraktno mišljenje koje kod razumijevanja pjesama uistinu puno pomaže. Jer oni kad čuju neki stih shvate ga doslovno, a poezija možemo shvaćati kako god želimo, samo ne doslovno. Ima i dosta pjesama o godišnjim dobima, mjesecima u godini, što je mojoj Ivoni (5 godina) još dosta strano i nejasno. No vjerujem da su si u svojim malim glavicama to ipak protumačili na neki svoj način.

Više

Rubrika Čitaonica, u stihu | Tag , , | Comments Off on Mašta čini svašta