Stvaraonica

Omiljene životinje

Svima je dobro poznato da djeca vole životinje. Ako mislite da vaše ne voli, sigurno se još niste susreli s nekom koja bi ga očarala. Moji klinci stalno raspravljaju koje ćemo životinje još imati i bude tu raznih prijedloga. Ivona je već veća pa je svjesna toga da slon ili krokodil u obiteljskoj kući nemaju gdje živjeti, ali četverogodišnji Vid bi u svoju sobu smjestio i zebru i rodu. Često im iz knjižnice posuđujem slikovnice o životinjama pa sam tako i jučer pronašla jednu baš po njihovom ukusu. Naslov je odmah privukao njihovu pažnju pa su baš tu slikovnicu prvu zgrabili nakon mog povratka iz knjižnice. Zove se: Kako je dobro sa svim tim životinjama, a radi se o dječaku koji u svom domu ima razne zanimljive životinje. Nakon čitanje Ivona je predložila da napravimo neke životinje. Dala sam im tuljce od wc papira, bojice, flomastere, ljepilo i neki karton. Super su se snašli. Vidu je trebala mala pomoć pri lijepljenju, ali Ivona je sve radila sama. Pa evo zanimljive ideje za ove duge, zimske dane. Od tuljaca za wc papir ili papirnatih ručnika može se izraditi puno toga. Imate li škarice za djecu, ljepilo i flomastere/bojice, klincima će mašta sigurno proraditi. Ako budu trebali pomoć, budite im na raspolaganju, ali ako vas ništa ne pitaju, dajte im mogućnost da vlastitim snagama izrade ono što su zamislili. I vodite računa: bit je u samoj izradi, a ne u njenom produktu. Svakako ih pohvalite za trud jer to će sigurno učvrstiti njihovu vjeru u sebe i nacrtati im osmjeh na licu.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag | Comments Off on Omiljene životinje

Fotoaparat za djecu

Ideja izrađivanja dječjih fotoaparata zapravo potječe od moje šestogodišnje Ivone. Djeca unatoč tome što ih mi ponekad podcjenjujemo imaju najbolje i najoriginalnije ideje. Ivona me ujutro zamolila da li imam kakve manje kartonske kutijice. Kad sam je pitala za što joj trebaju da bi bolje procijenila veličinu kutijica koja joj je potrebna, rekla je da bi radila fotoaparate. Vid, naime stalno priprema rođendane kako bi mogao raditi rođendansku tortu. Tako nema igračke u našoj sobi koja ovog tjedna nije proslavila rođendan, a neke su  tu priliku imale čak dva puta. Ivona nije toliko zagrijana za kuhanje ali pristaje sudjelovati u njegovoj igri na svoj način. Tako je ovog puta napravila fotoaparat kako bi fotografirala rođendansku proslavu. Dala sam joj prazne kartonske kutijice od lijekova te je ona izrezala po dvije rupice na svakoj strani da bolje vidi što slika, a fotoaparat je ukrasila raznim šarenim selotejpima i papirićima. Moram napomenuti kako se mi odrasli često uplićemo u dječju igru i stvaranje. Kad mi je rekla što smjera, oduševila sam se njenom idejom, ali u mislima sam već vidjela fotoaparat kakvim ga vidi moja mašta. Da sam se uplitala u njenu izradu vjerojatno bi fotoaparat sličio onome iz moje mašte, ali djeca od toga ne bi imala nikakve koristi. Zato dragi roditelji, ponekad je najbolje stajati po strani i gledati što vaši mališani rade i kako se snalaze. Time ćete im pružiti neponovljivo iskustvo da sami nauče rješavati probleme s kojima se susreću i da sami nauče uobličiti stvari iz svoje mašte u nešto materijalno. I nemojte misliti da stojeći po strani postajete loš roditelj. Upravo suprotno – dobri roditelji znaju procijeniti kad se treba umiješati, a kad je mudrije samo promatrati.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Fotoaparat za djecu

Srce na štapu

Umjesto da vaša djeca sjede za kompjuterom ili TV-om pokušajte ih zainteresirati da rade nešto kreativno vlastitim ručicama. Vjerujte i oni sami će uživati u tome više nego sjedeći i zureći u ekran. Ponudite im npr. kolaž- papir i pričekajte neka im se kreativnost  probudi. Moj je Marko tako došao na ideju da napravi ovakva “srca na štapu” za svoje voljene. Iz komadića kartona izrezao je oblik srca kojeg je nalijepio na slamčicu ( može i štapić za ražnjiće ). Iz kolaža je također izrezao dva komada crvenih srca koje je s obje strane nalijepio na kartonsko srce. I eto poklon “srce na štapu” za najdraže je gotov. Još samo treba obići bake i djedove i prijatelje i razveseliti ih. Može poslužiti i kao odličan poklon za Valentinovo.

Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Srce na štapu

Čovječuljak od kamenja

Kako se djeca ne bi samo dosađivala, dajte im primjerice obične kamenčiće za igru. Čim ih uzmu u ruke njihova će kreativnost napraviti svoje. Ponudite im pomoć ako im treba nešto zalijepiti vrućim ljepilom, no ostalo ipak prepustite njihovoj mašti. Neka sami smisle kako i što sve bi se moglo napraviti od običnog kamenja. Iz ovih naših bijelih kamenčića ispao je ovaj simpatični čovječuljak. Izrada je bila posve laka. Jednostavno smo nalijepili tri kamenčića jednog na drugog. Na vrh umjesto kape stavili smo crnu školjku. Oči i usta jednostavno smo nacrtali  markerom. Simpatični čovječuljak je gotov i može krasiti dječju sobu ili sudjelovati u dječjoj igri.

SVE ŠTO JE POTREBNO:

  • kamenje
  • vruće ljepilo
  • marker
  • školjka za kapu
Rubrika dječja stvaraonica, Stvaraonica | Comments Off on Čovječuljak od kamenja

Ukrasi od kokica

Ovo je božićni ukras koji sam ovog Božića jednostavno zaboravila podijeliti s vama. No možda se niti ne bi trebali ograničavati i smatrati to ukrasom koji se može raditi samo za bor. Klincima je ionako bitno da se radi nešto zanimljivo. Cilj je u procesu izrade, a u ovom slučaju obećajem da ćete i produktom biti zadovoljni. Možete ga objesiti negdje u dječju sobu kao ukras ili pak staviti u kutiju da pričeka slijedeće blagdane.

Potrebno vam je:

  • kugla od stiropora (željene veličine)
  • pištolj za vruće ljepilo
  • pečene kokice
  • vrpca za objesiti ukras
  • drveni štapić za ražnjiće
  • sprej u boji (po želji)

Kuglicu od stiropora napiknite za drveni štapić. Ako imate školsko dijete onda će većinu posla obaviti ono, ali ako imate mlađe dijete, trebat će mu velika pomoć od strane odrasle osobe. U tom slučaju vi držite štapić na koji je napiknuta kuglica. Procijenite da li dijete zna i može bratati pištoljem za vruće ljepilo. Ako sumnjate, bolje je da to radite vi. Pištoljem nanosite sloj ljepila na manji dio kuglice, a dijete neka lijepi pečene kokice. Postupak ponavljajte dok kokicama ne popunite cijelu kuglicu od stiropora. Na jednom dijelu ostavite mjesta kako bi vrućim ljepilom nalijepili vrpcu. Možete kuglicu staviti na novinski papir te je posprejati zlatnim ili srebrnim sprejom.

SAVJET: Pri odabiru kugle od stiropora na koju ćete lijepiti kokice uzmite u obzir da će ukras izgledati puno veće kad se kokice nalijepe.

Rubrika Božić, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Ukrasi od kokica