Zaštita zdravlja zubi djeteta u trudnoći

Zub se sastoji od organskog i anorganskog ( minerali ) dijela. Organske osnove mliječnih zubi djeteta stvaraju se od šestog tjedna embrionalnog razvitka djeteta , da bi mineralizacija tog organskog matriksa počela tijekom četvrtog mjeseca intrauterinog (materničkog ) rasta i razvoja djeteta. Dalje se tijekom cijele trudnoće nastavljaju razvijati zameci zuba .

Da bi se stvorila kvalitetna organska osnova i omogućila pravilna i kvalitetna mineralizacija odnosno da bi došlo do pravilnog razvitka i nicanja zubi potrebna je zdrava, uravnotežena prehrana trudnice s dostatnim količinama bjelančevina, vitamina i minerala, od kojih su najbitniji kalcij , fosfor i fluor.

Kalcija ima najviše u mliječnim proizvodima te se trudnicama tako preporuča uzimanje 0, 5 do 1 L mlijeka dnevno, ili odgovarajućih mliječnih proizvoda ( jogurt, sir ) .

Fosfor je u uravnoteženoj prehrani vrlo dobro zastupljen. Ipak neke namirnice su bogatije fosforom i to prije svega proteinima bogate namirnice, meso, mlijeko, mahunarke, orašasti proizvodi i žitarice .

Osim kalcija bitan je i fluor. Naime, istraživanja su pokazala da je pod djelovanjem fluora bolja mineralizacija i kristalizacija cakline na način da se stvaraju veći kristali te je površina cakline ( zuba ) budućeg djeteta zaobljenija, glatkija, tvrđa i otpornija na zadržavanje hrane, djelovanje kiselina odnosno stvaranje karijesa . Kako fluora nema dovoljno u prirodnoj prehrani, preporuča se da trudnice od četvrtog mjeseca trudnoće pa sve do poroda i dalje za vrijeme dojenja dodatno uzimaju fluor ali samo uz savjet i nadzor doktora dentalne medicine . Potrebno je naglasiti da endogena fluoridacija ( uzimanje tabletica fluora ) djeluje na zube samo do nicanja , dok na iznikle zube djeluju samo lokalno primjenjeni preparati fluora ( premazivanje zubi preparatima fluora ) .

Iz navedenih razloga svaka trudnica bi trebala već u prvom tromjesječju trudnoće posjetiti svog stomatologa zbog sanacije svojih zubi ako je potrebno, te radi savjeta o prehrani i supstitucijskoj terapiji fluorom . Također je bitno posjećivati stomatologa i kontrolirati zube tijekom cijele trudnoće jer u trudnoći dolazi do hormonskih poremećaja koji za posljedicu imaju i upalu uz krvarenje desni što otežava higijenu te najčešće dovodi do povećanog nakupljanja plaka i stvaranja karijesa .

Objavljeno u rubrici riječ stručnjaka, Zdravlje | Tag članka: , , , . Označi link.