Kašalj

Za početak je važno napomenuti da je kašalj uvijek samo simptom, najčešće akutne respiratorne infekcije; a ne bolest koju pošto-poto treba suzbiti. On ima korisnu funkciju oslobađanja dišnih puteva od nakupljenog sekreta, no uporan kašalj može za dijete biti jako tegoban i naporan; a ponekad može biti i uzrok povraćanju pa nastaju i dodatne komplikacije.
Ostali češći uzroci kašlja, uz ranije spomenute ak.respiratorne infekcije, su: bronhitis, upala pluća, hripavac, upala uha, angina, upala sinusa…. U vrlo vrlo rijetkim slučajevima uzrok kašlja može biti i tuberkuloza ili neki oblici neoplastičnih procesa dišnih puteva i pluća.

Postoje dvije vrste kašlja:
1. produktivni – prisutno je iskašljavanja sekreta iz dišnih puteva, te
2. neproduktivni – suhi, nadražajni kašalj bez iskašljavanja.

Prvih dana respiratorne infekcije kašalj je obično suh, da bi kasnije počelo iskašljavanje (kašalj je “sazrio”).

Terapija kašlja

Najvažnija metoda je dobra hidracija djeteta. To je osobito važno kod dojenčadi i manje djece koja kad su bolesna, pogotovo ako je povišena i tjelesna temperatura, odbijaju hranu i nemaju dovoljan unos tekućine. Suha usta znak su i suhe sluznice dišnih puteva, te je tada iskašljavanje sekreta otežano. Znači, potrebno je djetetu svakih 15-20 minuta davati po nekoliko gutljaja čaja. Kod kašlja je najbolji čaj od sljeza ili bazge. Dobra hidracija je bolja terapija kašlja od bilo kojeg preparata za iskašljavanje!
Moguća je i inhalaciona terapija vodene pare – ali OPREZ zbog opasnosti od opeklina!!

Simptomatsko (medikamentozno, lijekovma ili preparatima na biljnoj osnovi) liječenje kašlja dolazi u obzir u kada je posrijedi neproduktivni kašalj koji svojom učestalošću i jačinom izaziva povraćanje, iscrpljuje dijete ili mu ometa san
ili se na učinak uzročne terapije mora duže čekati.
U grupu preparata za lakše iskašljavanje spadaju Bisolvon tablete i sirup, Bisolex tablete i sirup, Fluimukan granule koje se otope u vodi i popiju te ampule za inhalaciju, te Cimolan P sirup, Prospan sirup.  Lijekovi za sprečavanje suhog kašlja su Panatus i Supremin kapi, sirup i tablete, Sinecod sirup i tablete; a u težim slučajevima Pholcodin sirup i kapsule.

Kad Vam roditeljska intuicija nalaže da se javite liječniku, ne dvojite da li je poslušati ili ne!

***Svim čitateljicama, i ponekom čitatelju, mamama, tatama, bakama, djedovima; a posebno najmanjima SRETNI I SNJEŽNI BLAGDANI***

dr. med. Ines Tizaj

This entry was posted in riječ stručnjaka. Bookmark the permalink.