Neurodermitis (atopijski dermatitis)

Piše: dr. med. Ines Tizaj
Neurodermitis je najčešća kožna bolest dojenačke dobi, a pojavljuje se u do 5% djece do pete godine života. Većinom je bolest nasljedna i u velikom postotku oboljele djece u kasnijoj životnoj dobi je za očekivati razvoj astme ili peludne hunjavice.
U laboratorijskim nalazima prisutno je povišenje IgE (parametar alergije).
Kože ove djece odlikuje se osobitim načinom reagiranja na podražaje. Jedan je primjer tzv. bijeli dermografizam – nakon laganog poteza noktom po koži nakon minute se pojavljuje bijeli trag okružen blijedim pojasom.

Klinička slika
Osnovni i vjerojatno prvi simptom neurodermitisa je jak i uporan svrbež. Dijete se uporno i jako grebe, tako da nastaju ogrebotine.
U dojenčadi je klinička slika malo drugačija nego kod školske i predškolske djece. Kod dojenčadi bolest počinje u dobi od 2 do 6 mjeseci na obrazima, čelu i jednoj strani ruku/nogu. Osim svrbeža javlja se crvenilo, mjehurići i kraste, te ogrebotine nastale od češanja.
U predškolske i školske djece obično su zahvaćen laktovi, koljena, ručni zglobovi i gležnjevi. Koža je na tim mjestima suha, hrapava, ljušti se i stvaraju se krastice.
Bolest teče u epizodama poboljšanja i pogoršanja, a česte su i sekundarne infekcije nastale češanjem.

Liječenje
Liječenje počinje izbjegavanje svih neprimjerenih fizičkih i kemijski podražaja kao što su dodir s pretjeranom hladnoćom, toplinom, suhim zrakom, alkalnim sapunima, deterdžentima, sintetičkom i vunenom odjećom. Često je pojava bolesti povezana sa konzumiranjem određene namirnice, pa ako je to slučaj preporučuje se izbjegavanje iste.
U lokalnom liječenju ovisno o trenutnom stanju bolesti primjenjuju se kupke sa sredstvima za ublažavanje svrbeža, te mazanje emulzijama i kremama za hlađenje. Kod većine djece sa težim oblikom mora se povremeno pribjeći lokalnoj primjeni kortikosteroidnih krema. Liječenje je učinkovito, ali se smije primijeniti samo na ograničena područja u ograničenoj količini i u ograničenom trajanju. Iste je bolje ne korisititi na licu i genitalnoj regiji, jer je tu apsorpcija jaka.
U velikog broja djece korisna je promjena klime (boravak na moru), čime se obično postiže dobra ali privremena remisija.

Prognoza
Prognoza ove bolesti na dugi rok je dobra, jer u većine djece tegobe prestanu nakon puberteta.

Objavljeno u rubrici riječ stručnjaka, Zdravlje | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.