Lokalne promjene (poremećaji) pri nicanju zubi

Lokalne promjene pri nicanju zubi su prilično česte i pojavljuju se kod nicanja i mliječnih i trajnih zubi.

Postoje dvije skupine lokalnih promjena :

1. MEHANIČKE I UPALNE:

a) Pericoronitis koji nastaje infekcijom rubova otvora kroz koji zub niče. Najčešće je uvjetovan prljavim rukama ili predmetima koje dijete prilikom nicanja zuba stavlja u usta. Uglavnom nije potrebna terapija, već infekcija spontano nestaje nakon nicanja zubi. Bitna je dobra higijena i blago masiranje četkicom bolne gingive (zubnog mesa) na mjestu nicanja zuba.

b) Eruptivni edem koji je izrazito česta pojava. Očituje se oteklinom gingive na mjestu nicanja zuba, te sjajnom, crvenom i napetom površinom gingive na mjestu nicanja.Također nije potrebna terapija, već dobra higijena i također masiranje gingive četkicom.

c) Dentitio difficialis (teško nicanje zuba) je rijetko u djece a kada se pojavi očituje se najčešće u obliku perikoronitisa prilikom erupcije prvih trajnih molara (šestica). Najčešće je posljedica traume gingive od strane zuba antagonista i ozljede gingive rastućeg zuba što dovodi do infekcije. Gingiva iznad zuba je crvena i iz džepa (prostora između zuba koji niče i zubnog mesa iznad) izlazi mutan eksudat (gnoj). Stanje može biti praćeno povišenom  tjelesnom temperaturom, bolnim i teškim otvaranjem usta i povećanjem limfnih čvorova. Ako se kod djeteta pojave navedeni simptomi treba se javiti doktoru dentalne medicine.

2 . CISTIČNE PROMJENE:

Eruptivna cista ili eruptivni hematom je cistična tvorevina koja se pojavljuje na mjestu nicanja zuba nekoliko tjedana prije pojavljivanja zuba u usnoj šupljini. Ciste se najčešće pojavljuju prilikom nicanja mliječnih molara (kutnjaka). Klinički se manifestira edemom (oteklinom) tamno plave boje. Terapija ciste nije potrebna jer se ona spontano prazni i nestaje kratko vrijeme nakon nicanja zuba.

Epsteinove perle koje su male cistične tvorbe i predstavljaju ostatke epitelnog tkiva. Lokalizirane su uzduž srednje linije tvrdog nepca. Može ih biti mnoštvo, ali ih je češće samo nekoliko koje s vremenom spontano nestanu.

Bonnova zrnca predstavljaju ostatke mukoznih žlijezda i pojavljuju se na vestibularnim (prednjim) stranama alveolarnog grebena (zubne kosti). Nestaju spontano.

Damira Janžek, dr. med. dent.

Objavljeno u rubrici riječ stručnjaka, Zdravlje | Tag članka: , , , . Označi link.