Med od maslačka – ublažuje kašalj

Ovaj med je moja mama otkrila kad sam bila nekih 7-8 godina. Iako nikako nisam voljela njegov okus već sam bila dovoljno velika da vidim kako zaista trenutno djeluje. Moja mama je uvijek tražila svakakve prirodne lijekove kako bi  suzbila bolest i ublažila dosadan kašalj koji nas je ponekad noćima držao budnima. U originalnom receptu koji je jedna stara baka dala mojoj mami zapravo je pisalo: „Sirup od maslačka“ no mi smo ga zbog gustoće uvijek zvali med. Zovite ga kako vam drago jer ipak je najbitnije da djeluje.

Danas kad sam i sama majka uvijek gledam kako bi pomogla svojoj djeci i zaista shvaćam kako je roditeljima najteže od svega gledati svoju djecu kad su bolesni i kad ih kašalj toliko muči da to utječe na njihovo raspoloženje i zdrav san.

Upravo sam iz tog razloga odlučila s vama podijeliti ovaj jednostavan recept jer koliko got bili skeptični oko prirodnih lijekova, morat ćete i sami priznati da ovaj zaista djeluje. Možda je ponekad bolje razmisliti što dati svojoj djeci da bi im bilo bolje i probati i po nekoliko vrsta prirodnih lijekova nego odmah trčati u ljekarnu ili kod liječnika. Ne bih vas htjela zavaravati da priroda liječi sve, ali vrijedi pokušati, zar ne?

Moram spomenuti da kod branja cvjetova maslačka treba izabrati čistu livadu za koju ste sigurni da po njoj ne šeću psi (pa čak ni ljudi). Takvu livadu ćete najčešće naći uz šume. Napravite izlet u prirodu te spojite ugodno s korisnim i iskoristite ono najbolje što priroda nudi.

Što se tiče okusa ovog meda meni nije bio uopće omiljen kad sam bila dijete no moji klinci ga svaki dan sami traže i zaista im je ukusan.

Za pripremu meda od maslačka potrebno vam je:

  • 500 cvjetova maslačka
  • 2 litre vode
  • 3 limuna
  • 3 naranče
  • 2 kg šećera
  1. 5oo cvjetova maslačka, 2 litre vode, 3 limuna i tri naranče (koje ste prethodno izrezali na kockice) kuhajte 2 sata, ocjedite kroz cijedilo i bacite gusti dio. Naranče i limune izrežite na kockice zajedno s korom.
  2. Ono što je ostalo kad ste ocijedili i bacili gusti dio kuhajte  15-30 minuta. Dodajte 2 kg šećera i kuhajte dok se ne zgusne.
  3. Stavite u staklenke i dobro ih zatvorite.

Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati no to ne umanjuje njegovu djelotvornost.

Objavljeno u rubrici prirodom protiv bolesti, Zdravlje | Tag članka: , , , , , . Označi link.