Kelj protiv zubobolje

Priroda nam u svojim plodovima nudi rješenja za svaku zdravstvenu tegobu. U stara vremena svaka je domaćica dobro znala koju biljku upotrebljavati za koju tegobu. Danas u doba prekomjerenih uzimanja tableta i sintetskih spojeva koji bi  “trebali” biti od pomoći našem zdravlju, sve više okrećemo glavu od jednostavnih prirodnih riješenja. A ona postoje upravo tu oko nas. Treba samo malo prolistati bakine bilježnice ili preispitati nekog od starijih o liječenju biljkama. Znali su naši stari kako smiriti kašalj, kako sniziti temperaturu, kako ublažiti bol i sve to bez antibiotika ili analgetika. Jednostavna šetnja kroz prirodu i ubiranje njenih lijekovitih biljaka bila je dovoljna za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Kelj je, osim što je ukusan za jelo, pomoć iz prirode u ublažavanju zubobolje. U njemu se nalaze enzimi koji djeluju protiv oteklina te zbog tih svojih svojstava učinkovito ublažava neugodnu zubobolju.  Recept je prastar a počinje djelovati nakon pola sata. Potrebni su vam svježi listovi kelja i jedna lanena krpa. Kelj očistite od svih zadebljanja na korijenu pa ih valjkom za tijesto valjajte dok ne omekšaju.  Listove isplahnemo mlakom vodom, stavimo na čisu krpu ili gazu te ih izvaljamo staklenom bocom ili drvenim valjkom dok ne omekšaju. Takve mekane listove položimo na oboljelo mjesto i sve zajedno zamotamo gazom. Već nakon tri do četiri sata nošenja obloga, rubovi listova blago požute, kasnije i posmeđe, što je indikator da je na mjestu obloga neka upala. Listovi kao oblog mogu se držati tako dugo dok se ne posuše. Da bi liječenje dalo pozitivan rezultat, važno je da budemo uporni, to jest da nakon što su listovi požutjeli, ponovno stavimo novi oblog sve dok ne prestane bol i upala, a to ćemo najbolje uočiti po dugotrajnosti svježine listova. Na otvorene rane, oblozi od listova ne smiju se stavljati a da prethodno ranu ne isperemo čajem od kamilice.

U liječenju bolesti koriste se svježi listovi kelja koji su odličan oblog kod lomova kostiju (spriječava upale tkiva), upalnih procesa kože i noktiju (zanoktica) jer pospješuju izlučivanje neugodnih iscjedaka koji zaudaraju, opeklina, glavobolje i boli u očima, zubobolje, te otvorenih nogu. Oblozi od listova kelja vrlo su pozitivnog djelovanja na zdravlje žena, to jest pomažu kod bolova u jajnicima i dojkama.

Objavljeno u rubrici prirodom protiv bolesti | Tag članka: , , , , , , , , , , , . Označi link.