Kako djeci ublažiti kašalj

S obzirom na to kakvo nam je vrijeme, nije ni čuda što mi djeca kašlju i šmrču. Cijeli su dan kašljali i doista sam se bojala kako će im proteći noć. Na kraju krajeva i moja jer ako se oni bude, budim se i ja. A ujutro se bude neispavani. Karli mogu pomoći dobrom starom inhalacijom ispod plahte, ali kod Krste mi to ne prolazi. Od urlanja pri pokušaju inhalacije, još mu je gore. Inhalacija je najjednostavnija i najjeftinija verzija liječenja. Još sam ljetos nabrala u dvorištu kamilicu i posušila je. Prokuham vodu i u njoj cvijetove kamilice. Na jedan lonac vode stavim ne punu šaku kamilice.

Imam još jedan lijek koji pomaže i Karli i Krsti, a to je oblog od mljevenih sjemenki lana. Kupim ih u Dm-u, nisam sigurna koliko košta, ali u svakom slučaju jeftinije i bolje od skupih sirupa koji im najčešće ne pomažu. Uglavnom, ovdje je postupak malo kompliciraniji, ali i to mi je draže nego doktor. U otprilike 3 dcl vode, stavim kuhati manju šalicu sjemenki lana na laganoj vatri. Kuha se tako dugo dok se lan ne zgusne i postane kao ljepilo. Onako se razvlači po žlici kad ga zagrabite. Od toga sam napravila obloge koje ću im staviti na prsa. To što sam skuhala bilo je za tri obloga, iako sam trebala samo dva.

Kako se radi oblog?

Pripremila sam gazu, novinski papir i pamučnu krpicu. U gazu stavim pripremljeni lan i zamotam ga, zatim to umotam u novinski papir koji zadržava toplinu i onda u pamučnu krpicu koja će biti prislonjena na dječja prsa. To izgleda kao mali paketić.

Stavila sam im na prsa kad su  spavali i nisu se zbog toga probudili, iako je muž bio u strahu da će ih to probuditi. Karla je srećom imala čvrstu potkošulju pa je to bilo čvrsto na mjestu, a Krsto je ležao na trbuhu pa je i njemu držalo. To im je bilo na prsima dok je toplo, a onda sam, kad sam išla spavati skinula oblog. Cijelu noć su mirno i spokojno spavali.

Objavljeno u rubrici prirodom protiv bolesti, Zdravlje | Tag članka: , , , , , , . Označi link.