Čajem od kadulje protiv grlobolje

Ime kadulje potječe od latinskog salvere, što znači spasiti, izliječiti. Prvi zapisi o ljekovitosti kadulje sežu još 2000 godine prije Krista. Stare civilizacije upotrebljavale su kadulju kao lijek za gotovo sve bolesti, imala je status svete biljke pa se sakupljala za ceremonije, bila je sastojak smjese za balzamiranje, ali i simbol plodnosti , dobrog zdravlja i dugog života.

Kadulja ili žalfija je ljekovita biljka i ima ljekovito djelovanje, od toga da pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje,  djeluje protiv upala, liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje zbog svog jačeg okusa koristi se češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Kod uboda insekata na mjesto uboda možete staviti smrvljeno kaduljino lišće.

Kadulja liječi većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike, te sluznicu u ustima. Za vanjsku primjenu posebno se preporuča kaduljin čaj koji se grglja.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šalice toplog kaduljina čaja na dan.

Osim kao lijek, kadulja se koristi i u kuhinji kao začin. Ima voćno-aromatični, intenzivni okus, zbog čega je treba pažljivo dozirati i ne pretjerano miješati sa drugim začinima. Intenzivan okus izvrsno paše uz teletinu (par listića kod pečenja ispod peke, daje nezaboravni okus), janjetinu, divljač, perad i svinjetinu.

U kuhinji se koriste listovi, svježe biljke, ali i sušeni budući da kadulja sušenjem ne gubi aromu.

Dojilje oprez, nemojte piti čaj od kadulje osim ako želite dijete odvojiti od prsa jer on umanjuje izlučivanje mlijeka.

Objavljeno u rubrici prirodom protiv bolesti, Zdravlje | Tag članka: , , , , , , , , , . Označi link.