Celijakija (glutenska enteropatija)

Celijakija je kronična bolest tankog crijeva, koja nastaje zbog trajne nepodnošljivosti glutena. Klinički je manifestitrana malapsorpcijom – tj.nedovoljnom apsorpcijom hranjivih tvari i atrofijom crijevih resica. Izbacivanje glutena iz prehrane dovodi do potpune remisije bolesti, a ponovno izlaganje glutenu izaziva povratak bolesti.
Celijakija se počinje manifestirati tek kad se u prehranu dojenčeta uvedu pšenični proizvodi (pšenično brašno, gris,keksi, pahuljice).

Etiologija bolesti do danas nije potuno razjašnjena, no dokazana je nasljedna dispozicija za pojavu celijakije, kao i činjenica da gluten izaziva imunosnu reakciju u sluznici crijeva sa posljedičnim upalnim odgovorom.

Klinička slika
Razvoj bolesti je postupan, a simptomi su u počeku nespecifični (stolice postaju učestalije, mekše i vodenastije). Proljevi se javljaju intermitentno. Mršavljenje djeteta postaje sve izraženije, pa ono može čak i zaostajati u razvoju.
Glavni simptom je kronični proljev. U fazi potpuno razvijene kliničke slike stolice su učestale, obilne, pjenušave, masne i jako smrdljive. U dojenčadi koja se hrani s puno mlijeka,stolice mogu biti dosta guste, pa i tvrde, blijedosive i zaudaraju na užeglu mast.
Javljaju se pothranjenost i opća tjelesna slabost, zbog velikog gubitka energije obilnim stolicama.
Distenzija trbuha /velik, nadud trbuh,koji je kontrast mršavom tijelu/ je jedan od najuočljivih znakova celijakije.
Također su prisutne i psihičke promjene, pa dijete postaje razdražljivo i negativistički nastrojeno.

Celijakična kriza je najteža klinička slika ove bolesti, obično je izazvana crijevnom infekcijom kod djeteta s nedovoljno provođenom celijakičnom dijetom. Očituje se iznenadnim pogoršanjem bolesti,te se javlja obilno povraćanje uz drastične proljeve, dehidraciju, poremećaj ravnoteže elekrolita i kolaps; pa je to stanje opasno po život djeteta.

Dijagnoza celijakije
Ako postoji sumnja na celijakiju, radi se analiza stolice na ostake hrane, serološki testovi iz krvi pacijenta, rtg snimka tankog crijeva i biopsija tankog crijeva.

Komplikacije
Anemija, manjak proteina, hipovitaminoza pogotovo vitamina topljivih u mastima; gotovo da i nisu komplikacije nego dio kliničke slike celijakije.

Liječenje
Glutenska enteropatija je doživotna bolest i zahtijeva doživotno dijetno liječenje hranom bez glutena!
To znači isključivanje iz prehrane svih proizvoda iz pšenice, raži i ječma. Riža i kukuruz nisu štetni i mogu činiti osnovnu zamjenu za ostale žitarice. U prehranu treba dodavati vitamine, osobito vitamin D,  i preparate željeza.
Teži oblici bolesti zahtijevaju bolničko liječenje.

Prognoza celijakije je dobra ako se dosljedno liječi.

Objavljeno u rubrici riječ stručnjaka, Zdravlje | Tag članka: , , , . Označi link.