Veseli magneti

Ako imate djecu, vjerojatno i vaš hladnjak na svojim vratima sadržava mnoštvo sitnica. U našoj kuhinji hladnjak je ukrašen dječjim crtežima, naljepnicama s likovima omiljenih junaka, fotografijama i naravno raznobojnim magnetima. Istina danas se već takvi magneti mogu kupiti svugdje i to za malo novca. Međutim puno je zabavnije napraviti ih sam. Još kad k tome sudjeluju i klinci eto savršenog spoja ugodnoga s korisnim. Djeci zabava a mamama možda pokoji trenutak za sebe dok se maleni prstići igraju.

Ove vesele magnete napravili smo od fimo mase.  Izrada je vrlo jednostavna a fimo masu možete nabaviti u obližnjim knjižarama. Fimo masu oblikujte u razne životinje i slično. Nakon što ste rukama oblikovali željeni oblik jednostavno ga stavite u pećnicu na 123 stupnjeva otprilike 20- tak minuta. Kad su oblici ispečeni, ohladite ih pa na hladne nalijepite magnetiće koje isto tako  možete kupiti u knjižarama ili nekom hoby dućanu. Lijepi se univerzalnim ljepilom.  Na kraju za posebni sjaj gotove magnete možete prelakirati bezbojnim lakom za nokte.

Za izradu magneta potrebno vam je:

  • fimo masa
  • maleni magnetni gumbići
  • čačkalica

Fimo masa za modeliranje posebna je vrsta polimer gline koja svoju trajnu čvrstoću postiže pečenjem na 130 stupnjeva u običnoj pećnici 20-30 minuta. Nikako nemojte fimo masu peći u mikrovalnoj pećnici. S obzirom da je masa u  početku prilično  tvrda, potrebno ju je dobro obraditi, tj. omekšati. Omekšavanje se postiže jednostavnom obradom ruku ( mijesimo do željene mekoće ).  Kad jednom masu omekšate, postupajte s njome na željeni način. Miješajte boje, režite ju, valjajte, izrezujte oblike…  Čuvajte fimo masu na sobnoj temperaturi a ako je već otvorena valja ju spremiti u limene kutije omotanu u plastičnu ili aluminijsku foliju. Tako spremljena može se čuvati jako dugo bez da se stvrdne.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.