Uskrsne košarice za jaja

Ako još niste izradili košarice za jaja, a namjeravali ste – krajnje je vrijeme. Uskrs se bliži, nekako mi se čini svake godine sve brže. No to je samo subjektivni dojam. Ove godine sam s djecom izradila male košarice za samo jedno jaje namjeravajući ih poklanjati bakama i djedovima s pisanicama. No djeci su se toliko svidjele da su ipak odlučili da će košarice ostati nama. Svaki umjetnik ima pravo svoje umjetničko djelo pokloniti kome hoće ili pak nikome ako mu je previše priraslo srcu pa ih ne želim previše nagovarati.

Za izradu košarica bilo nam je potrebno:

 • plastične kutijice od Monte – mliječnog deserta
 • novinski papir
 • malo tanjeg kartona (može od kutije nekih pahuljica, cornflakesa…)
 • brašno i voda
 • tanjur ili neka plića plastična posuda
 • til s nekog ukrasnog aranžmana
 • vruće ljepilo
 • tempere, akrilne boje i kistovi

Evo i kako smo ih radili:

 1. Plastičnu kutijicu od Montea operite i dobro obrišite krpom. Iz mekanijeg kartona izrežite ručkicu za košaricu te je vrućim ljepilom nalijepite na rubove plastične posudice kako bi poprimila oblik košarice.
 2. Novinski papir natrgajte na manje trakice. U tanjuru dobro pomiješajte malo brašna i vode tako da nema grudica. U tu smjesu umačite trakice novinskog papira te ih lijepite oko košarice. Dok vam se čini da se plastika i karton više ne vide (otprilike dva sloja novinskog papira) možete staviti košarice sušiti. Kad se osuše obojite ih u željene boje. Možete koristiti tempere ili akrilne boje.
 3. Ukrasite ih tilom ili nekim drugim vrpcama. Til možete za košaricu malo pričvrstiti vrućim ljepilom kako bi bolje držao. U svaku posudicu stavite jaja koja su djeca obojila. Mi smo za početak bojali jaja od stiropora, a krajem tjedna ćemo još bojati ispuhana jaja.

Ako se pak odlučite na košarice od papira evo primjera prekrasnih košarica koje je s djecom u igraonici Čakovečke knjižnice radila naša draga teta Blaška. Oni koji je znaju su već sigurno svjesni svih blagodati vremena koje naša djeca provode s tako požrtvovnom tetom. Najveća kvaliteta odgajatelja/staratelja/roditelja i svih drugih koji provode vrijeme s našim mališanima je da su uvijek spremni slušati što im djeca govore i pokloniti im jedan iskreni, topli osmjeh.  A djeca uvijek najprije prepoznaju tu iskrenost i dobre namjere kod odraslih. Zato hvala teti Blaški na prekrasnim idejama, pjesmicama i igrama koje je tokom godina poklanjala mnogim generacijama i nadamo se da će još dugo, dugo imati strpljenja za naše najmlađe.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica, Uskrs | Tag članka: , , . Označi link.