Uskrsni vjenčić

Radna se akcija u voćnjaku višestruko isplatila: od punjenja životnih baterija, udisanja proljeća, grane za pisanice i grančice za vjenčić. Ideje mi samo nadolaze, iako imam premalo vremena za realizaciju svih. Evo, grančice me čekaju od nedjelje, a tek sam danas, nakon što su klinci otišli spavat stigla dovršiti vjenčiće za naša ulazna vrata. Uzela sam dovoljno grančica pa ću jedan pokloniti jednoj baki, a drugi drugoj. Vjnčiće sam splela još popodne kad je Krsto spavao od grančica i rafije neke zlatno žute boje. Nisam imala kompletnu viziju gotovih vjenčića, ali čim sam krenula raditi, sve se iskristaliziralo.

Za izraditi ovako nešto, treba vam:

 • grančice
 • rafija ili neka druga špaga
 • jaja od stiropora
 • akrilne boje
 • salvete s motivima Uskrsa
 • ljepilo za salvete
 • ukrasna vrećica s motivima cvijeća i leptira
 • ljuska jajeta
 • komad plastike koji se lako reže
 • šablona ptičice
 • boje za staklo

Izrada:

Ispletite vjenčić od odrezanih grančica kakav želite. Ja sam napravila dvije verzije vjenčića. U jednoj sam verziji slagala grančice tako da sam jedan kraj usmjerila na jednu stranu, a drugi na drugu. Tj spoj sam pričvrstila pomoću rafije. Grančice sam sve skupa oblikovala u krug i spojila pomoću rafije i taj kraj tako da imam dva kraja. U drugoj sam verziji imala duge grane, pa sam ih samo spojila u jajolik oblik i zavezala rafijom da bude čvrsto. Pripazite da vam grana ne pukne, nego ju lagano savijajte dok ne popusti dovoljno da je možete oblikovati. Postoji i treća verzija, da uzmete manje grančice i jednostavno ih pletete u krug, a svaki spoj zavežete rafijom ili nekom drugom špagom. Tako sam nekad plela vjenčiće od slame za Božić. Na kraju krajeva, vi možete takve vjenčiće kupiti i gotove ili uzeti od stiropora, ali je meni puno veći gušt raditi sve sama.

Sav potreban materijal sam nabavila u robnoj kući Međimurka, u prizemlju desno, gdje je papirnica i uredski materijal, a imaju i svašta lijepo za rukotvorine. Za one koji nisu iz Međimurja, materijal možete kupiti u hobby art trgovinama, a najbolje bi bilo da prvo malo pročačkate po svojim domovima i iskoristite ono što već imate.

Na ovom sam si vjenčiću dala oduška, radi klinaca, da bude veseli i proljetni. Srećom sam imala jednu plastificiranu ukrasnu vrećicu za darove iz koje sam izrezala leptire, a na drugoj sam našla cvijeće. Postoje razne verzije izrade tih ukrasa, a ja sam izabrala ovu, jer bi mi izrezivanje leptira iz nekog papira uzelo previše vremena i ovo mi je doista bilo idealno rješenje. Vi možete leptire i cvijeće izraditi iz raznih prirodnih materijala tipa, kukuruzne komušine ili od krep papira. Možete ih izraditi i od fimo ili das mase, ali tada je postupak puno dugotrajniji i skuplji. Ili, ako imate neke ostatke platna veselih i živih boja, možete i iz njih izraditi potrebne motive. U svakom slučaju, mnoge su opcije otvorene.

Najdraži mi je ovaj u obliku pisanice. Pisanice sam pripremila od jaja od stiropora. Odrezala sam ih na pola i obojila zelenom akrilnom bojom jer je to boja proljeća. Izabrala sam za njih motive cvijeća i dok se boja sušila, ja sam izrezala motive iz salveta. Malo sam si ubrzala proces sušenja fenom. Tada sam salvetnim lak ljepilom zalijepila motive na polovice pisanica. Nije mi bitno da budu cijele jer se ionako vidi samo polovica. na spoj u kojem sam grane pričvrstila sam još zavezala kao svežanj pruća pa sam na to lijepo mogla pomoću vrućeg ljepila pričvrstiti pisanice.

Taj ću pokloniti svojoj mami da si objesi na ulazna vrata.

I na kraju, još jedan, ali ne manje vrijedan. Vrlo jednostavan, ali efektni. Ptičicu sam izrezala iz jedne šablone, a nacrtala sam je na jednoj plastici od malog pisaćeg bloka koji je suprug htio baciti. Taj blok ima plastiku s dvije strane i srećom sam ja sebi sačuvala te plastike i sad su odlično poslužile. Ovaj sam vjenčić zamislila kao gnijezdo . Iskoristila sam jedno  pravo ispuhano jaje koje sam razbila da bih dobila pola ljuske i namjerno nisam to pobojala da bude prirodno. Mislim da sam uspjela u naumu. Svatko može sebi za svoj dom napraviti nešto lijepo uz malo truda i volje.

Sutra spremam nešto novo i zanimljivo pa jedva čekam da svane novi dan.

Objavljeno u rubrici Stvaraonica, Uskrs | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.