Ukrasi za bor

Sigurno ste već počeli iz ormara izvlačiti svoje prošlogodišnje ukrase za bor. Ako niste onda ćete danas ili sutra, pošto se sutra na Badnjak kiti bor. Mnogi godinama imaju jedne te iste ukrase za bor, znam to po svojim roditeljima. Možda se svake godne kupi još pokoja sitnica da bi bor izgledao barem malo drugačije nego prethodne. Baš sam jučer bila u offertissimi i tamo se stvarno može pronaći svašta za malo kuna. Mogu se kupiti svakakve kuglice, ali ako želite nešto drugačije za sebe i svoju obitelj, pogotovo ako imate malu djecu, tada se oduprite ovom blagdanskom ludilu šopingiranja i napravite sami jednostavne, a lijepe ukrase i to od otpada.

Sigurno imate u kući tetrapak, neke ukrasne vrpce, ako imate glitere ili sjajilo, neke zgodne naljepnice ili salvete možete napraviti čudo za vaš bor.

Ja sam tetrapak iskoristila ta dvije vrste ukrasa. Jedne su kuglice s anđelima gdje sam koristila salvetnu tehniku.

Tetrapak se otvori tako da se skroz spljoštite i onaj gornji i donji rub se odreže kako bismo dobili glatku površinu. Prereže se na jednom dijelu da bismo vidjeli unutrašnjustranu. Opere se i osuši.

Na unutrašnju stranu sam salvetnim ljepilom lijepila motive anđela. Birala sam motive u paru tako da ih mogu lijepiti zajedno kako bi s obje strane “kuglice” imala isti motiv.

Moram priznati da je dosta teško lijepiti na tetrapak jer je površina jako glatka i nepropusna. Morala sam dva puta lijepiti.

Kad se osuši salveta, zalijepe se uhu ljepilom dvije kuglice s istim motivima zajedno, izreže se višak da se ne vidi vanjska strana tetrapaka i ostavi se malo mjesta za rupicu. Probuši se rupa za vrpcu i ukras je gotov.

Na njima ne moraju biti salvete, može biti neka naljepnica ili nešto nacrtanu ili ukrašeno gliterom, a i oblik može biti kakav god zamislite.

Drugi ukras je trodimenzionalna zvijezda za koji sam ideju pronašla u knjizi Božićna čarolija u vašem domu.

U toj je knjizi napravljena zvijezda koja je sama za sebe, a ja sam spajala dvije zvijezde skupa.

Uglavnom je izrada jednostavna, no potrebno je nacrtati na tetrapak ili neki tvrđi karton u boji, pravilnu šesterokraku zvijezdu.

Kad ste nacrtali zvijezdu i izrezali je iz tetrapaka, ravnalo postavite tako da se dva nasuprotna vrha zvijezde podijele po sredini i savinete je popreko i tako sve vrhove. Naprave se dvije takve i spoje se vrućim lijepilom po rubovima, a rubovi se ukrase šljokicama ili srebrnim gliterom.

Isto tako možete napraviti sami lanac za bor. Narežu se trake od sjajnog papira i spajaju se krajevi ljepilom, jedan unutar drugoga. To posebno vole i mogu raditi djeca. Iskoristiti se može koje kakav papir, a zgodno je ako se narežu tanke trakice i neki papir sa šljokicama ili neki sjajni.

Danas sam kod svojih roditelja pronašla neke ukrase koje sam radila kao djevojka, a vrlo su lijepi i efektni. Njima smo ukrasili jedan mali umjetni borić koji imaju moji roditelji onako za unuke. To su mali paketići koji izgledaju kao darovi. Radila sam ih od kockica stiropora umotanih u ostatke papira za zamatanje darova i ukrasnom trakicom ili nekom srebrnom vrpcom.

Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.