Ukrašavanje pisanica

Ostalo nam je još jaja od stiropora i baš sam ih htjela ukrasiti jer sam vidjela odličnu ideju u Unikatu, pisanice sa šljokicama. Karla obožava šljokice i sve što je svjetlucavo pa sam mislila da će to biti idealno za nju. Malo sam joj naravno morala pomoći, ali su pisanice ispale odlično.

Na štapiće za ražnjiće smo nataknule stiroporna jaja. Ja sam ih cijela premazala ljepilom za salvete, a Karla je uz malu pomoć sipala na njih šljokice. Birzo se od toga umorila pa sam na obični bijeli papir, koji je bio ispod jaja kad smo posipavale, dodala još šljokica, a ona ih je kotrljala po tim šljokicama. To je bila prava zabava.

Mi smo nekad bojali jaja samo prirodnim bojama. Ljuskama luka smo dobili crvenu boju, koprivom zelenu, mrkvom nekakvu nijansu žute. Ove godine mi je uspjela samo crvena jer sam zelene imala premalo pa nije došla do izražaja. Šteta, ali nema veze. Karla ih je ionako ukrasila naljepnicama, a to djeca najviše vole.

Imala sam i neke umjetne boje, plavu i crvenu. Pošto mi je mama dala purina jaja za ukrašavanje, neke sam obojila i tom plavom, a gore smo polijepile naljepnice s likom Karle i Krste koje nam je poklonio tata Krešo, hvala mu puno. Bake i dede će se baš veseliti. Postupak za bojenje jaja tom umjetnom bojom je taj da se sadržaj vrećice sipa u 2,5 dcl kipuće vode sa žlicom octa i jaja se kuhaju 7 min. Te boje sam kupila samo zbog uskršnjih folija s narodnim motivima koje sam pripremila Karli. Naime, svake godine idemo na blagoslov hrane i Karla mijenja pisanice s rođakom Filipom. Tako će biti i danas. Baš se veselim jer i Krsto ide prvi puta.

Objavljeno u rubrici Stvaraonica, Uskrs | Tag članka: , , , , . Označi link.