Tempere

Ne zaboravite svojoj djeci svako malo ponuditi tempere kako bi se mogli likovno izražavati. Djeca uz pomoć likovnog izražavanja lakše prebrode neki problem koji ih opterećuje, pronađu rješenje koje već duže traže ili pak srede dojmove vezane uz neki događaj koji se vrti po njihovim glavicama. Zato djeci uvijek poslije nekog događaja ponudim nešto zanimljivo čime se mogu likovno izraziti. I svaki put bez da im kažem što bi mogli crtati, crtaju ono što ih zaokuplja tih dana. To su, primjerice: odlazak na cijepljenje, dolazak s mora, odlazak frizerki, posjet zoološkom vrtu, ali isto tako i smrt nekoga u obitelji ili pak ozljeda nekog člana obitelji.

Radove ne zaboravite spremiti. Čak ih možete zaklamati ili izbušiti rupice i svezati vrpcom kako bi dobili slikovnicu koju je izradilo vaše dijete. To je zaista prekrasna uspomena. A i na taj način ćete pokazati svojem djetetu koliko se njegov rad cijeni.

No, i kad se ništa većeg ne događa, često crtamo temperama. Njih nekako moja djeca više vole od vodenih boja, a vjerojatno je to povezano s činjenicom da su i meni draže od vodenih boja. Često, a da toga nismo ni svjesni, utječemo na svoju djecu.

Svaki put im ponudim razne zanimljive materijale ili papire raznih debljina, boja i tekstura da mogu po njima crtati kako bi mogli vidjeti kako boja reagira i na drugim podlogama. Danas sam im izrezala veću kartonsku kutiju i ponudila stiropor. Ostavljali su otiske svojih ručica, ali i crtali po kartonu i stiroporu. Zatim sam se sjetila da bi uz pomoć plutenih čepova mogli raditi štambilje. Bili su jako zadovoljni. Umakali su plutene čepove u razne boje i miješanjem boja dobili štambilje raznih nijansi. Radove smo osušili i pospremili za izložbu kojoj će prisustvovati naš tata kad dođe s posla.

Probajte djeci uz tempere ponuditi i razne plastične životinje kako bi mogli raditi otiske stopala pojedinih životinja.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , . Označi link.