Slike na stiroporu

Kad su klinci jednog jutra iza naše kutne garniture pronašli velike komade stiropora bilo je to pravo veselje. Mislim da bi ih malo što toliko motiviralo za novu akciju. Ivona je imala razne ideje što napraviti od tog stiropora. Bilo je tu ideja o rezanju i lijepljenju stiropora kako bi dobili veliku kantu; razmišljali su i o izradi jezera za patke no niti jedna od tih stvari im se baš nije činila lako izvedivom.

Na kraju je Ivona predložila da naprave velike slike kojima ćemo ukrasiti zidove. Zamolili su me za tempere i počeli s radom. Bila sam malo skeptična kako će se tempere primati na stiropor no ispostavilo se da što se toga tiče, nema nikakvih problema. Vid je malo crtao, malo bojao ruke te ostavljao otiske i napravio pravu veliku „šaru baru“ (kako bi od milja rekla naša Ivona). Maloj djeci je, prema Ivoninoj teoriji,“ šara bara“ ipak najdraža za slikanje.

Ivona je na jednoj slici nacrtala cijelu obitelj gorila. Te slike smo zalijepili na zid njihove sobe. Lijepili smo ih uz pomoć vrućeg ljepila. Vruće ljepilo smo pomoću pištolja stavili na rubove stiropora i dok je još bilo vruće pritisnuli na zid. Ovaj način lijepljenja je vrlo jednostavan i za stavljanje na zid i za skidanje slike. Vjerojatno bi bilo moguće i pomoću pik trake, ali s njom sam imala loša iskustva prilikom bojanja štokova. Zalijepila sam je na zid kako ga ne bi slučajno pobojala smeđom bojom, no kad sam je krenula skidati gornji sloj žbuke se skidao zajedno sa pik trakom. Ali ako imate bolja iskustva samo naprijed. Sve ovisi o kvaliteti vašeg zida (naravno).

Vidu je nakon otprilike pola sata bojanja koncentracija popustila no Ivona se tek zagrijavala. Zamolila me je još jedan stiropor te tempere zamijenila novim flomasterima koje im je na poklon donijela baka. Htjela je iznenaditi mene i muža pa nam je napravila prekrasnu sliku za našu spavaću sobu. Naslikala nam je Hlapića, Gitu i njihovo dvoje djece. Slika je prekrasna i odmah smo je zalijepili iznad kreveta. Nema boljeg načina za završetak napornog dana od pogleda na njeno remek djelo. Jako smo ponosni na naše male slikare i njihove briljantne ideje kojima nam uljepšavaju svaki dan.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.