Reciklirani zvončići

Zvončići (eng. Jingle Bells) je božićna pjesma koju je napisao James Pierpoint u Bostonu 1857. godine.

Dolove i brijeg zabjelio je snijeg,

sa saona kroz noć, naš se čuje smijeh,

okićen i plah naš vranac juri svud’,

a zvona dalek zvuk pokazuje nam put.

Ej, zvončići, zvončići, zvone cijelu noć,

i ostaju u sjećanju što nikad neće proć’,

zvončići, zvončići, zvone na sav glas,

kroz tihu noć i čitav kraj zvone za sve nas.

Ponoć već je tu, za satom ide sat,

i juri vranac naš k’o da nikad neće stat’,

tiho pada snijeg k’o perje mek i lak,

prijatelj je drag, veseli mu se svak’.

Jednom sam prilikom, nakon što je Krsto pojeo dukatino desert, pogledala praznu čašicu i pomislila da bih od nje mogla napraviti zvončić. Ovo je doista idealno vrijeme za to pa smo iskoristili priliku, djeca i ja. Baš smo imali samo jednu čašicu od deserta, a onda sam u dječjoj sobi pronašla još nekoliko praznih plastičnih jaja od životinjskog carstva pa smo i to iskoristili. Htjela sam da ih Karla oboji temperama, no boja se nije hvatala na tu glatku plastiku. Odlučila sam da ćemo ih kaširati. Uzeli smo novinski papir koji smo natrgali na komadiće i trake i imala sam već od prije drvofiks pomiješan s malo vode. Djeca to također mogu raditi jer se ljepilo lako može oprati s ruku običnom vodom i sapunom. Obucite im odjeću za koju vam neće biti žao ukoliko im se dogodi neka nezgoda.

Prvo smo namazali novinski papir ljepilom i zalijepili ga na čašice, a zatim smo još malo ljepila nanosili kistom po papiru na čašicama. Stavili smo dva sloja papira. Ostavili smo osušiti na radijatoru sat vremena jer se to brzo suši. Zatim smo nanosili novi sloj ljepila i uvaljali u griz i palentu. To se sušilo nekoliko dana. Kad se osušilo, polakirala sam lakom za kosu kako bi se griz, odnosno palenta fiksirali dokraja da ne ispadaju.

Tek sam ih jučer dovršila i Karla ih je objesila na bor. Ukrasili smo ih gliterima sa šljokicama koje sam kupila u offertissimi. Unutra sam stavila kuglicu od celifana koju sam pričvrstila vrućim ljepilom za trakicu za umatanje darova. Na neke smo stavili i mašnice i izgledaju vrlo efektno. Za drugu godinu ćemo napraviti tijekom godine još više zvončića za bor.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , . Označi link.