Razmjena poklona

Evo jednog primjera kako djeca mogu biti kreativna ako im to dopustite i ako im date malo poticaja. Kod nas doma se uvijek naglašava važnost svega što se napravi svojim trudom i vlastitim rukama. To je jednostavno način na koji želim odgajati svoju djecu. Svatko u odgoju ima stvari na koje želi više obratiti pozornost i ukazati svojem djetetu da je to u vašoj obitelji važno. Tako su se u našoj obitelji dječja nastojanja i dječji trud uvijek cijenili i uvijek pokazujemo djeci da njihova kreativnost nama mnogo znači.

Jednog jutra je Ivona u kupaonici pronašla tuljac od wc papira i odmah krenula u izradu nečeg novog. Takve stvari uvijek spremamo kako bi nam poslužile u izradi nečeg novog i zanimljivog. Našoj djeci su stvari koje ljudi inače bacaju u smeće pravo blago iz kojeg se može napraviti pregršt stvari. Na to smo posebno ponosni. Kako smo tu kreativnu stranu odgoja uvijek naglašavali, tako smo ponosni da smo uspjeli zakotrljati veliku kuglu kreativne energije koja svakim danom raste.

Ivona je, dakle uzela tuljac, vunu, kartone i papire, škrice i selotejp. Puna dva sata je izrađivala lutku koju je željela pokloniti meni. Koncentracija je cijelo vrijeme bila na vrhuncu. Izrada lutke bila je, naime, za nju jedna jako složena aktivnost. Prvo je izrađivala glavu. Rezala je karton na male komadiće koje je zatim zamotala u jedan veći karton kojeg je oblijepila selotejpom kako glava ne bi bila previše spljoštena. Bilo je tu i raznih drugih složenih operacija. Kad je bila gotova, lutku je donijela meni da si je stavim u kuhinju kao ukras. Zaljepila sam je pokraj slike koja visi na kuhinjskom zidu, odmah ispod stola na kojem jedemo. Za ljepljenje sam koristila pištolj za vruće ljepilo. S njim je stvarno lagano lijepiti, a stvari se nakon nekog vremena lako skinu sa zida i, što je najvažnije, ne oštete ga. Lutka je bila je zaista uočljiva i Ivona je bila jako zadovoljna.

Navečer me zamolila da li ja sad mogu napraviti neki ukras za njenu sobu kad je ona meni izradila lutku. Pa tko bi odbio takvu molbu?

Napravila sam joj okvir za sliku. Na malo tvrđi šareni karton (koji sam uzela s naslovne strane neke stare, ispisane bilježnice) sam naljepila njenu i Vidovu sliku. Imala sam neku staru ogrlicu koja se potrgala, a bila je napravljena od fimo mase.  Vrućim ljepilom sam na rub okvira zaljepila perlice napravljene od fimo mase koje sam skinula s potrgane ogrlice. Pronašla sam još neki ukras koju je Ivoni otpao s neke špangice i izrezala sam neki maleni autić sa stare bilježnice. Uzela sam vrpcu s ukrasne vrećice i zalijepila je vrućim ljepilom da se okvir sa slikom može staviti na zid.

Ivona je drugo jutro bila oduševljena poklonom. To je i bio cilj. Mislim da ćemo ovakvu razmjenu darova napaviti  češće. To je prekrasan način da jedni drugima pokažemo koliko se volimo i koliko smo vremena spremni odvojiti kako bi usrećili pojedinog člana obitelji. Najljepši pokloni su zaista oni koji se daruju od srca.

…i još puno toga o dječjoj stvaraonici pročitajte ovdje…

…a sve što bi vam moglo zatrebati za kreativan rad s djecom pogledajte ovdje…


Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , . Označi link.