Pahuljice od papira

Pahuljice padajte meke i guste,

na široke ceste i stazice puste,

jer već se bliži onaj čas…”

Ovo su prekrasni božićni ukrasi za vaš dom, dječju sobu ili božićno drvce. Lako se izrade i jeftine su što je najvažnije u ovo krizno doba. Ako izaberete neki zgodan papir, mogu biti jako efektne. Već dugo godina čuvam srebrni krep papir i nikako da ga iskoritim i eto on mi je sada idealno poslužio za izradu pahuljica.

Za izradu ovih pahuljica potrebno je:

  • papir
  • vruće ljepilo ili sejlotep ili klamarica
  • škare

Postupak izrade ove trodimenzionalne pahuljice u početku možda izgleda kompliciran, no kad napravite prvu, dalje će ići bez problema.

Za jednu vam je pahuljicu potrebno 6 papira jednake veličine i to oblik kvadrata što znači da su sve četiri strane iste.

Što je veći papir, veće su pahuljice, a meni su manje ljepše, ali ih je i teže izrađivati.

Svaki papir prepolovite na pola tako da dobijete trokut.

Ako je papir veći, može se više puta rezati. Kad ste sve papire presavili na pola, dobili ste šest trokuta. Slijedeći je korak zarezati papir sa svake strane na tanke trakice i paziti da se ne prereže do kraja. Ponovno otvorite i dobit ćete nekoliko kvadrata  u kvadratu, ovisno o tome koliko puta ste rezali. Ljepše izgleda kad su minimalno tri, znači da dva puta režete osobito manje papiriće, a veće možete tri do četiri puta zarezati.

Sljedeća je faza spajati kuteve svakog pojedinog kvadrata. Počinje se s unutarnjim, najmanjim, zatim se okrene na drugu stranu i tako se okreće dok ne spojite sve kutove izrezanih traka i dobijete jedan trodimenzionalni dio pahuljice. Na isti način napravite svih šest papirića. Manje papire za malu pahuljicu je najbolje spajati sejlotepom ili vrućim ljepilom, a veće možete spajati klamaricom iako je najurednije vrućim ljepilom. Pazite da ne opečete prste s vrućim ljepilom.

Kad napravite svih šest dijelova, spojite ih po tri s jedne strane i tri s druge strane te ih spojite klamaricom ili vrućim ljepilom u pahuljicu. Zaljepite ih skupa i dobili ste prekrasnu trodimenzionalnu pahuljicu.


Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.