Naši Uskršnji ukrasi

Ovih dana smo i mi počeli s izradom uskršnjih ukrasa u našem domu. Klinci su bili oduševljeni i prepuni ideja. Prošle godine Vid još nije bio u tolikoj mjeri zainteresiran za izradu ukrasa i bojanje jaja no ove godine je zaista sudjelovao u svemu. Čim je čuo da se nešto sprema dojurio je u dnevni boravak. Kad je čuo da su jaja glavni akteri ove Uskršnje priče zamolio me da mu iz papira izrežem jaja koja je odmah počeo bojati flomasterom. Moram priznati da sam i ja ove godine bila prezadovoljna što svi sudjelujemo u izradi ukrasa kako bi naš dom izgledao što ljepše za nadolazeći Uskrs.

U dnevnom boravku imamo veliki ormar u kojem je moj muž držao svoju kolekciju raznih šahovskih garnitura no nakon jedne“ nezgode“ odlučili smo da je bolje njegove šahove za neko vrijeme spremiti na sigurno da šteta ne bi bila još veća nego što je bila. Klincima je, naravno kao pravi šahista osigurao samo njihovu  šahovsku garnituru s plastičnim figurama. Tako je nekako spontano taj ormar postao mjesto koje ukrašavamo dječjim radovima. Radovi su većinom vezani za godišnja doba i nadolazeće blagdane.

Tako smo se jednog kišnog prijepodneva odlučili za izradu Uskršnjih ukrasa kako bi ukrasili naš „tematski“ ormar. Prvo smo uzeli iz ormara sve prošlogodišnje ukrase za Uskrs. Prošle godine nas je naša draga baka za Uskrs razveselila prekrasnom naheklanom košaricom koju je sama izradila. U nju je stavila malo ukrasne zelene trave i šarena jaja. Jedno jaje je također ukrasila heklanim obrubom.

U košaricu smo odmah stavili jaja u koja smo pred desetak dana posijali pšenicu. Na ovoj ideji mogu zahvaliti mojoj dobroj susjedi i prijateljici Jasminki koja također smišlja svakojake majstorije ne bi li zabavila svoju djecu. U oprane ljuske od jajeta smo stavili malo vate i gore posipali zrna pšenice. Ljuske smo stavili u na pola prerezanu kutiju za jaja i stavili je na toplo i svjetlo mjesto te svakodnevno zalijevali. Klinci su svaki dan s nestrpljenjem gledali da li će proklijati njihova pšenica. Bili su jako veseli kad se iz jaja jednog jutra nešto počelo zeleniti. U oprane ljuske od jaja smo stavljali i žute ukrasne vatice i lijepili na njih oči i kljun kako bi dobili male piliće.

Imali smo i mala plastična kinder jaja na koja smo planirali zalijepiti kukuruz, pšenicu i grah. Znam da su neki ljudi protiv toga jer koristiti hranu u umjetničke svrhe baš nije moralno, no ja ipak volim kad djeda barataju prirodnim materijalima jer vjerujem da na taj način više uče o pojedinim materijalima. Baš nismo uspjeli pomoću ljepila nalijepiti materijale koje smo imali pa smo ih odlučili nalijepiti uz pomoć ljepila na veliko jaje izrezano iz tvrđeg kartona. Klinci su kistovima nanosili ljepilo na jaje iz kartona i onda gore posipali grah, pšenicu i kukuruz. Ispalo je odlično. Još se suši i čeka da nađemo i za njega  mjesto u stanu. Na plastična kinder jaja odlučila sam lijepiti šarene slamke. Klinci su škaricama rezali slamke na sitne dijelove, a ja sam pomoću  vrućeg ljepila lijepila na jaje. Ispalo je odlično.

U ormar smo stavili i dva plišana zečića koja smo pronašli među igračkama.

I na kraju smo na vrata stavili našeg Uskršnjeg zeku jer Uskrs bez njega jednostavno ne bi bio pravi Uskrs. Zečića smo kupili pred par godina i postao je pravo obilježje Uskrsa. Svi gosti već par godina komentiraju našeg Uskršnjeg zeku koji uvijek spremno dočekuje sve goste.

Objavljeno u rubrici Stvaraonica, Uskrs | Tag članka: , , , , , . Označi link.