Naš dnevnik

Izrada zajedničkog dnevnika u kojem djeca mogu opisati neki nedavni događaj ili nešto drugo što ih zanima pomoći će i vama i vašem djetetu. Djetetu će ovaj način izražavanja pomoći da iz druge perspektive sagleda neki problem ili događaj koji ga se dojmio, a vama će pak pomoći da shvatite način na koji vaše dijete doživljava i proživljava svakodnevne događaje. To je ujedno i najlakši način da saznate koje stvari ili pojave zanimaju vašu djecu te im tako lakše ponudite materijale koji bi im mogli pomoći  u istraživanju željene problematike.

 Za izradu dnevnika potrebno vam je stvarno malo, a možete dobiti jako, jako puno.

 Potrebne stvari su:

  • papir
  • bojice, olovke, flomasteri, pastele…
  • klamerica ili bušilica za papir te ukrasna vrpca ili vuna

Razgovarajte s vašim djetetom o događaju, pojavi ili nečem trećem što zanima vaše dijete. Potaknite dijete da nacrta što ga zanima i da vam opiše što je nacrtalo. Ako dijete već zna samo pisati neka napiše što prikazuje koji crtež, a ako ne zna vi to učinite umjesto njega.

Crteže složite po redosljedu po kojem ih je vaše dijete crtalo, a onda sve zajedno zaklamajte da dobite formu knjige. Možete i bušilicom za papir probušiti dvije rupice na rubovima pa kroz njih provući neku ukrasnu trakicu i zavezati je.

Mi često radimo dnevnik kad nam tata ode na put pa ga iznenadimo dnevnikom kako bi znao što smo radili kad ga nije bilo.

Dnevnik radimo i kad se vratimo s mora, iz zoološkog vrta…

 Možete napraviti i dnevnik nekih zanimljivih događaja koji su vam se dogodili, a vašem djetetu su bili pomalo nejasni. Cilj je približiti te događaje djetetu i prikazali ih na njemu razumljiv način.

Najzanimljiviji dnevnik je Ivona napravila kad naš tata sudjelovao u prometnoj nesreći. Željela je pokazati svojim prijateljima te bakama i dedama što se zapravo dogodilo.

Crtala je tatu kako se vozi u autu, kamion koji ga je udario, naš auto kako je izgledao poslije nesreće i naravno kako je izgledao kad su ga majstori popravili.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , . Označi link.