Napravite vlastitu dugu

Imate li u kući četverogodišnjaka znate koliko je naporno odgovarati na sva pitanja koje postavlja.  Jednostavno je kada znate odgovor, no što je s onim pitanjima na koje ni nema odgovora. Teško je tada biti roditelj i zadovoljiti dječju radoznalost.  Ipak dok je enciklopedija i najteža pitanja nađu svoje objašnjenje. Jedno od čestih dječjih pitanja svakako je ono o tome kako nastaje duga. Objašnjenje o zrakama svjetlosti koje prolaze kroz kapljice kiše raspršene po zraku ne zadovoljavaju dječju radoznalost. Pitanja jednostavno nikad ne prestaju…

Probajte ovim jednostavnim pokusom odgovoriti djetetovoj znatiželji.  Dugu možete stvoriti i na zidu dnevne sobe.Uzevši u obzir dječja očekivanja  upozorite dijete kako duga iz dnevne sobe možda neće biti ista takva kao ona prirodna poslije kiše.

Za dugu je potrebno:

  • maleno zrcalo
  • prozirna staklenka puna vode
  • džepna svjetiljka
  • bijeli zid

U staklenku punu vode stavite zrcalo. Potpuno zamračite prostoriju s bijelim zidovima. Uključite džepnu svjetiljku i usmjerite je prema zrcalu. Ako vam od prve ne uspije ne očajavajte, jednostavno nagnite svjetiljku pod drugim kutem. Dobru zabavu!

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , . Označi link.