Najbrži način za spriječiti dosadu – slano tijesto

Slano tijesto je u našem domu  najbolji i najbrži način za sprečavanje dosade. Sigurno ste se kao i većina roditelja često susreli sa dječjim dosađivanjem. Neki dan sam pročitala u novinama kako je dobro ponekad ih ostaviti da se dosađuju kako bi ih primorali da sami sebi organiziraju neku igru. Vjerujem da se djeca osjećaju ponosno i sigurno u sebe kad se sami dosjete neke dobre aktivnosti ili zanimljive igre. Iako sve to jako dobro znam, nešto mi ipak ne da mira kad ih vidim kako tumaraju po stanu ne znajući ni sami što bi sa sobom. Toliko stvari za istražiti, proučiti, a oni gube vrijeme dosađujući se. Najčešće se to događa kad su umorni. Primijetila sam kako se teško koncentriraju na neke složenije aktivnosti ili društvene igre kad ih počinje svladavati umor, a još nije vrijeme spavanja.  Isprobala sam sve načine kako spriječiti dosadu. U takvim situacijama najefikasnije se pokazalo čitanje slikovnica ili igra sa slanim tijestom.

Slano tijesto se lako i brzo zamijesi od sastojaka koje svi upotrebljavamo u kuhinji.

Omjer za slano tijesto je:

  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica soli
  • malo vode

Zamijesi se jako brzo, a čim je sol sitnija to  je tijesto finije strukture.

Čim počnem mijesiti slano tijesto, klinci pojure po razne modlice koje koristimo za sitne kolačiće. Ivona je jedno vrijeme jako voljela plastelin i to onaj posebno mekani plastelin za mlađu djecu s kojim uz pomoć modlica možete napraviti razne oblike. Tako je na poklon od baka i djedova, ali i kumova, teta i ostalih često dobivala na poklon takve igračke. Uz pomoć tih modlica uvijek izradimo razne zanimljive oblike. Bude tu aviona, patkica, motora, klauna…

Takav mekani plastelin najčešće kupujem u vbz knjižari. Nakon provjeravanja cijena po raznim trgovinama zaključila sam da je u vbz knjižari najjeftiniji. Veliko pakiranje je 20,00 kuna, a manje 8,50 kuna. Uz to se dobije i po nekoliko modlica.

Klinci se uvijek dugo zabavljaju sa slanim tijestom, mijese ga i rade razne oblike svojim prstićima i ostalim pomagalima. Oblike koje naprave stavljamo sušiti. Potrebno je otprilike 24 sata da se oblici stvrdnu. Ako radimo privjeske za ogrlice ili bor onda na oblicima prije nego ih stavimo sušiti probušimo rupice.

Ovog puta smo radili ogrlice za prijatelje. Nakon što su nam se razni oblici od slanog tijesta osušili, uzeli smo elastični konac i narezali plastične slamke za sok. Ivona je u elastični konac uvodila na sitno narezane šarene slamke. Na sredini ogrlice smo stavili oblik od slanog tijesta. Neke smo oblike pobojali temperama i akrilnim bojama. Ogrlice smo poklonili prijateljima.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.