Lutkarska predstava – lutke na štapićima

Obožavam kad klinci rade kazališnu predstavu meni i mužu. Na taj način na najlakši i najprirodniji način možemo saznati koje stvari ih trenutno zanimaju pa možemo zajedno s njima poraditi na tome (primjerice ako ih zanima mjerenje vremena onda ćemo malo više vremena posvetiti tome; ako ih zanimaju domaće životinje, pokušat ćemo naći neko mjesto gdje ih mogu uživo vidjeti i sl.)

Obično ne rade predstavu s lutkama koje smo jednom prilikom kupili upravo za to (koje se stavljaju na ruku) nego za svaku predstavu krenu u izradu novih lutaka koje su im potrebne tog dana.

Izrada lutaka je aktivnost za sebe pa se ponekad toliko užive u samu izradu da kazališna predstava jednostavno ne stigne doći na red. Za izradu kazališnih lutaka ponekad traže našu pomoć, a Ivona sve češće želi sasvim sama napraviti svoje lutke. Zatvori se u sobu i zamoli nas da ne ulazimo jer si upravo sad nešto radi. Vid je malo zbunjen u tom trenutku, no pokušam ga zabaviti u drugoj sobi imajući na umu da je svakome od nas potrebno određeno vrijeme koje želimo provesti sami. Nakon 10 – 20 minuta sva ponosna dođe u sobu u kojoj se mi nalazimo pokazati rezultate svog rada.

Izrada lutaka na štapićima je vrlo jednostavna.

Potrebno vam je:

  • tvrđi papir,
  • bojice, olovke, flomasteri,
  • škarice,
  • ljepilo (obično za papir ili pištolj za vruće ljepilo),
  • plastične slamke za sok.

 

  1. Nacrtajte s djecom na malo tvrđi papir razne likove. Mi smo ovaj put crtali mamu, tatu, djecu i psa.
  2. Ako počnete crtati na običan papir, bolje je nakon toga izrezati likove i zalijepiti ih na nešto tvrđi papir te ih ponovo izrezati.
  3. Cijelu obitelj smo zatim pobojali i izrezali.
  4. Na poleđinu smo im vrućim ljepilom nalijepili slamke. Tako smo dobili lijepe kazališne lutke i napravili lutkarsku predstavu.

Ako nemate slamke za sok kod kuće, umjesto njih na poleđini lutaka možete zalijepiti malo duže tuljce od papira koje ste sami napravili. Malo duži papir jednostavno zarolate i krajeve zalijepite selotejpom.

Predstava je bila kao i uvijek zanimljiva no kad je publika nakon pola sata izgubila koncentraciju i krenula slagati večeru i pripremati stvari za kupanje Vid se nije dao zbuniti. Sam je složio svoju najposlušniju publiku na svijetu i krenuo raditi nove predstave.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.