Izrada štalice

Mogla bi reći da je izrada štalice nešto što me najviše asocira na Božić kroz djetinjstvo. Kad se sjetim atmosfere koja je vladala u kući i žara s kojim smo sestra i ja danima izrađivale štalicu uvijek me obuzme neka toplina. Jedva smo čekale da dođu praznici i već prvog dana školskih praznika smo u dnevni boravak donijele sve potrebno za izradu štalice. Problem je bio u tome što zaista nismo imale potreban materijal i bilo je prilično teško izraditi štalicu bez kartonske kutije i dobrog ljepila.

Zato smo rezale i lijepile najtvrđi karton koji smo uspijevale pronaći u kući ne bi li dobili okvir štalice. No bez selotejpa i samo sa školskim ljepilom nije nam baš išlo najbolje. Kad bi nakon par dana uspijevale napraviti kakav – takav okvir za štalicu onda smo pak danima sa lošim ljepilom lijepile slamu na okvire. I to doslovce slamku po slamku što ispada odlično ako imate živaca. No naravno da je bez dobrog ljepila sve puno teže. Jedino što smo zaista imale bila je pozamašna hrpa božićnih čestitaka i zaista smo mogle birati koja nam se „Sveta obitelj“ najviše sviđa. Nažalost, po broju čestitaka tokom današnjih blagdana vidi se koliko se ljudi malo druže i koliko su facebook i ostali „elektronski“ načini druženja uzeli maha.

Ovog Božića sam se odlučila na izradu naše štalice iako su mi djeca još mala. Bila sam svjesna da će većinu toga raditi ja no moram priznati da su me dosta iznenadili. Poprilično su dobro sudjelovali u samoj izradi štalice. Moram napomenuti kako mislim da bi se slama savršeno lijepila na kartonsku kutiju pomoću ljepila za papir i kartona Eurokol koje se može kupiti u kantici po 1 kg  (cijena oko 35,00 kn)pa se onda nanosi kistovima no nisam ga imala kod kuće. Probali smo s nekim tekućim ljepilom iz Offertissime no nismo uspijevali nalijepiti slamu. Zato smo na kraju upotrijebili vruće ljepilo. Ja sam ga stavljala na karton,a Vid je stavljao slamu koju sam ja dobro pritisnula na karton. Ivona je sa božićne čestitke izrezala Mariju, Josipa i malog Isusa te životinjice koje su bile na čestitki. Malo sam joj pomogla pomoću vrućeg ljepila iza likova nalijepiti iza kartončiće kako bi likovi mogli stajati. Napravila je čak i zvijezdu repaticu. Bila je oduševljena rezultatom naše aktivnosti. I ja također. Dali su mi priliku da se bar malo vratim u svoje djetinjstvo i ponovo proživim neke od prekrasnim uspomena. Daj Bože da će ove uspomene i mojoj djeci ostati u takvom lijepom sjećanju kao što su i meni.

Možda ćete vi imati neke sasvim drugačije ideje kako izraditi štalicu. Ako se razlikuju od naših, svakako nam javite. No samo sam željela s vama podijeliti ovo prekrasno  iskustvo izrade štalice. Ako imate malo vremena odvojite ga za svoju djecu i krenite u izradu vaše štalice. Djeca će se sigurno oduševiti.

Objavljeno u rubrici Božić, Božićni ukrasi, Prigodno, Stvaraonica | Tag članka: , , , , . Označi link.