Izrada lutke

Ivona me već danima moli kako bi i od čega bi mogli napraviti krpenu lutku. Ima naime jednu krpenu lutku s kojom se igra od kad je imala 6 mjeseci i jako je željela sama probati napraviti jednu takvu. Ideje su bile razne: od toga da je napunimo kamenčićima, starom travom koja se nazire ispod gomile blata kad idemo u šetnju, ali uspjela sam joj nekako objasniti da bi to bilo nemoguće. Zadnje što je spomenula bila je slama i to mi se činilo kao dobra ideja. Dugo smo raspravljale kako ćemo lutku napraviti i ideje su nam bile potpuno različite.

Ivona me potpuno zbunjeno promatrala kad sam joj objašnjavala kako bi bilo najbolje napraviti krpenu lutku. Na kraju sam popustila, pitala što joj treba od materijala i jednostavno bila u blizini ako bi joj nešto zatrebalo. Pomoć joj je bila potrebna oko klamanja i upotrebe vrućeg ljepila.

Uzela je poveći komad tvrde umjetne kože i u njega stavila slamu. Sve je to zarolala i od toga načinila bebino tijelo. Rubove tijela sam ja zaklamala kako ne bi slama ispadala van. Iz neke spužvaste zaštite za namještaj je izrezala glavu, ruke i noge te me zamolila da i to zaklamam za bebino tijelo. Nacrtala je oči i usta, a za kosu je rezala žutu vunu na prilično jednake komade. To smo za stražnji dio glave zalijepili pištoljem za vruće ljepilo. Beba je dobila ime Lila i već noćas spava s Ivonom u krevetu. Ponekad je najbolje napraviti ono što je nama roditeljima najteže: stajati po strani i čekati da li će vaša pomoć biti potrebna.

Ne pišem ovaj post misleći kako ćete raditi istu krpenu lutku kao i mi, ali možda izrada krpene lutke u ovo zimsko doba i nije loša ideja. Najbolje je sad čim više vremena posvetiti djeci jer u ljeti su djeca više po vani, a i odrasli imaju više posla oko uređivanja okoliša ako žive u kući. Zato iskoristite ovo zimsko prohladno vrijeme za razne kreativne stvaraonice sa vašom djecom. Za početak zašto ne biste skupili razne krpe, krpice, spužve, vate, vune, špage i slične stvari i krenuli izraditi krpenu lutku. Ne brinite ako vam se ne bude činilo da je idealna jer to vašem djetetu ionako neće biti važno

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , . Označi link.