Izrada adventskog vijenca

Adventski vijenac je krug ili prsten  sa četiri svijeće.  Postavlja se na stol u vrijeme došašća, kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću, pali se po jedna svijeća. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće odnosno svijetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu “Das Rahe Haus” (“Trošna kuća”) u Hamburgu. U izvornom obliku adventski vijenac se radi od zimzelenog granja, no kako se javlja problem opadanja iglica sve se češće koriste neki drugi materijali. Tako se vijenac može izraditi od slame, suhih ljeskinih grana, žičane osnove na koju se dalje pričvršćuju ostali materijali poput mahovine, češera i slično. Meni osobno je samo najvažnije da ne bude onaj od plastike.

PRIMJER ADVENTSKOG VIJENCA NA SLAMNATOM KOLUTU:

  • kolut od slame
  • zlatni ili srebrni sprej
  • prozirna ukrasna tkanina
  • ukrasna traka
  • 4 svijeće
  • 4 podloška za svijeće
  • razni ukrasi poput češera, oraha, žireva, sušenih agruma, kore cimeta, rafije…

PRVI  VIJENAC:

Kolut od slame samo posprejajte sprejom u željenoj boji. Zatim na 4 strane utisnite u vijenac podloške za svijeće. Na njih stavite svijeće. Svijeće možete razmjestiti samo na jednu stranu, jednu do druge ili na 4 suprotne strane. Ranije pripremljene ukrase poput češera, žireva, kore cimeta i sl. zalijepite vrućim ljepilom na željeno mjesto. Od ukrasne trake napravite mašne koje pričvrstite žicom. Žicu s trakama samo ubodite u vijenac. Od rafije napravite smotuljke koji liče na bale sijena te ih isto tako pričvrstite na vijenac vrućim ljepilom.

DRUGI VIJENAC:

Slamnati kolut omotajte tankom tkaninom. Krajeve tkanine pričvrstite žicom. Na jednom kraju vijenca fiksirajte svijeće s podlošcima na vijenac jednu pokraj druge da dobijete niz.Vrućim ljepilom između svijeća možete zalijepiti nekoliko žireva ili sitnih perlica.  Pri dnu vijenca (suprotno od svijeća) vrućim ljepilom pričvrstite razne ukrase ( koru cimeta, žireve, češere, mašne od ukrasnih traka, sitne grančice i druge razne dekoracije koje imate…)


Ne zaboravite paliti svijeće jednu po jednu za svaku nedjelju došašća.

Objavljeno u rubrici Božićni ukrasi, Prigodno, Stvaraonica, uređenje doma | Tag članka: , , , . Označi link.