Fröbelove zvijezde-ukrasi za Božić

Friedrich Froebel (1782-1852.) je osnivač dječjeg vrtića u Njemačkoj 1837. On smatra da odgoj započinje od rođenja, a da je prvi učitelj djeteta priroda. Koristio je prve radne materijale i igračke za djecu. Cilj Froebelove didaktičke opreme je poticanje djetetove samokreativnosti i osvještavanje procesa učenja koje se, prema njemu, odvija po određenim stupnjevima. Prema Froebelu , odgoj počinje od rođenja i taj prvi period koji traje do polaska u školu smatrao je veoma značajnim za razvoj i formiranje čovjeka. Osnova odgojnog rada su igre i razna zanimanja s odgovarajućim didaktičkim materijalom. U dječjim vrtićima organizirao je razne igre, manualna zanimanja i aktivnosti (recitiranje, pjevanje i dr.) čiji je zadatak bio razvijanje dječjeg rječnika i manualnih i duhovnih sposobnosti.

Njegov sustav predškolskog odgoja karakterističan je po klasifikaciji materijala za učenje i unaprijed određenom aktivnošću, specijalno predviđenim didaktičkim sredstvima, koja nisu davala veće mogućnosti za razvoj intelektualnih i stvaralačkih sposobnosti.

Ove sam zvijezde naučila raditi još u osnovnoj školi, a naučila me mamina prijateljica Anka. Nisam ni znala da se zovu Fröbelove zvijezde dok ih nisam prošle godine pronašla u knjizi Božićna čarolija u vašem domu.

Za izradu ovog prekrasnog ukrasa potrebna vam je ukrasna vrpca od sintetike ili neki kvalitetan čvršći papir u boji i dobra volja. Što se tiče same izrade, skupa je jer ide dosta trake u jednu zvijezdu i komplicirano je, ali za svoj bor se isplati. Najbolje ja za takve stvari da se rade paralelno s nekim tko zna jer je najlakše naučiti isprobavanjem i kad te netko može ispraviti ako je krivo. No nije na odmet pokušati i ovako.

Za vrpcu široku 1,5 cm, potrebna vam je dužina od 40 cm. Za jednu zvijezdu treba četiri trake.

  1. Vrpce se presaviju na pola i vrhovi se lagano odrežu ukoso da se lakše provlače trake. Spojite ih kao na slici.
  2. Vrpcu 1 svinite prema dolje, vrpcu 2 u desno, vrpcu tri prema dolje, a vrpcu 4 u lijevo s tim da nju provučete ispod vrpce 1 kao na slici da bi ta baza za “krakove” bila čvrsta.
  3. Slijedeći korak je izrada krakova zvijezde. Izaberite gornju desnu vrpcu i presavinite ju pod kutem od 45 stupnjeva unatrag, a zatim  prema naprijed tako da nastane trokut, a treba ga presavinuti po sredini. Okrećite zvijezdu u smjeru suprotnom od kazaljki na satu i napravite ostala tri trokuta s desne strane, a onda okrenite na drugu stranu i ponovite postupak s ostale četiri trake. Krajevi se provuku ispod ispletenog kvadrata.
  4. Vrpcu koja se nalazi desno gore podignite pa u smjeru kazaljke na satu zaokrenite za 360 stupnjeva prema naprijed i gurnite ju pod vrpcu 2. Čvrsto vucite sve dok ne nastane vrh nalik na stožac. Ponovite sa svakom tako i na drugoj strani. Izaći će vam kroz trokut ako ste dobro radili. Višak trake odrežite kao na slici.
Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.