Dolazi nam jesen

Za dva dana i službeno nam dolazi jesen. Iako je ove godine ljeto trajalo nešto duže nego obično, posljednjih dana i vrijeme nam nagoviješta skori dolazak jeseni. Iako žalim za ovim ljetom koje mi je uz malu bebu i puno obaveza oko kuće i djece prošlo brže nego bilo koje ljeto do sad, isto se tako pomalo veselim hladnijim danima. Jučer nas je mama Željka za svoj rođendan počastila finim kuhanim vinom koje je u meni probudilo nostalgiju i sjećanja na prethodne zime. Zimi ljudi obično imaju manje posla pa se više druže. Bar je tako situacija u našoj obitelji. Jedva čekam duge, zimske večeri kad ćemo svi biti doma i uživati u toplini doma. I u kuhanom vinu, naravno. Da ne govorimo o božićnim radostima, finim kolačićima i sanjkanju…

Željela sam danas djeci malo više skrenuti pažnju na dolazak jeseni iako i oni već shvaćaju da se vrijeme mijenja i stalno pitaju dal dolazi zima i kad će doći Sveti Nikola. Razgovarali smo o jeseni, o tome što se sve može raditi u jesen, koji plodovi dozrijevaju u jesen. Također smo pričali o tome kako drveće gubi lišće i o tome kamo odlaze ptice. Plod našeg razgovora bio je rad napravljen od kolaž papira. Predložila sam da napravimo nešto kako bi ukrasili sobu. Ideja da napravimo nešto vezano uz jesen došla je sasvim prirodno. Klinci su izrezivali iz samoljepljivog kolaž papira drvo i plodove, a na kraju je Ivona nacrtala i ptice koje odlaze na jug. Željela sam ih naučiti neku pjesmicu o jeseni, ali ništa mi nije padalo na pamet što bi imalo veze sa jeseni. Jedino čega sam se mogla sjetiti je popularna pjesma Teške industrije: “U meni jesen je“, koja se meni jako sviđa. Počela sam je pjevušiti i klinci su bili oduševljeni stihovima: “U meni jesen je mada kazu svi da sad je proljece, u meni tuga je jer si ti ko zna gdje“. Kao da je i njima trebao predah od dječjih pjesmica. Jednom mi je rekla prijateljica da joj je već dječjih pjesmica, da nakon 5 godina slušanja samo toga jedva čeka da malo upali radio i čuje nešto novo. Čini mi se da sam trenutno i ja u toj fazi. Ivoni sam počela puštati dječje pjesmice u dobi od samo mjesec dana. I od tada ih slušamo svakog dana i svugdje, a prošlo je od tad punih 6 godina. Ponekad nije loše da djeca budu u toku s novim pjesmama na glazbenoj sceni. Naravno, onima pristojnima koje i djeca mogu poslušati. Kad sam bila mala, nisu nam roditelji puštali dječje pjesmice (dal ih je uopće bilo?!) al je bio turbo popularan Danijel Popović i sestra, sestrična i ja bismo satima plesale na njegove pjesme. Još i, danas mi je to nešto čega se najčešće sjetim uz spomen svog djetinjstva.

Uglavnom, željela sam vas podsjetiti da iako su stigli hladniji dani, ipak možete uživati u jeseni. Toplije se obucite i izađite u prirodu sa svojom djecom i svojim obiteljima. Sakupljajte jesenske plodove i uživajte u svježem zraku.

I ako se sjetite još koje pjesme o jeseni ili neke aktivnosti koju bi mogli raditi ove jeseni, svakako nam javite…

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, događanja, Ostalo, Stvaraonica | Tag članka: , . Označi link.