Dječji mozaik – Šareni leptiri

Kako je stiglo proljeće odlučili smo malo osvježiti dječju sobu nečim šarenim. Napokon smo maknuli granu sa uskršnjim jajima i većinu uskršnjih ukrasa (šmrc!!). Stan je ostao nekako prazan. Pošto klinci jako vole trgati, rezati i lijepiti odlučila sam  im ponuditi da naprave neki mozaik. Bili su oduševljeni tom idejom. Uzeli smo kolaž papire te ih trgali na komadiće otprilike 1×1 cm. Kad su se mali prstići primili trganja bilo je tu i raznih drugih veličina no sve se to iskoristilo.

Kad su bili manji ja sam im crtala i rezala oblike na koje su lijepili šarene papiriće no sad kad je Ivona prava velika cura, ona sama crta oblike. Ovog puta je sama nacrtala i izrezala velike leptire na koje smo onda lijepili natrgane komade kolaž papira. Ako kod kuće nemate kolaž papir, mogu vam poslužiti neki drugi ostaci šarenog papira. Čak možete bijele papire prvo obojati pomoću bojica ili pastela, a onda trgati na manje komadiće. Dala sam im ljepilo za papir te kistove s kojima mogu lijepiti jer ljepilo kupujem u pakiranja od 1 kg. Tako im je lakše baratati s njim, a ja samo prelijem koliko im treba u neku manju posudicu. Mozaik je aktivnost s kojom se najduže bave jer im koncentracija traje zapanjujuće dugo. Tako je bilo i ovog puta. Već su nam u goste došli mama Jelena i mali Krsto, a moji su još lijepili. Krsto i mama Jelena su nam se drage volje pridružili.

Kad su se leptiri osušili zalijepila sam ih na strop dječje sobe. Prije sam ih lijepila uz pomoć običnog konca i selotejpa no mama Jelena mi je dala odličan savjet. Da mi ne bi često padali sa stropa i kako ih ne bi trebala stalno lijepiti predložila mi je odličan način ljepljenja pomoću pištolja za vruće ljepilo i tankog flaksa.

Odrežite komad flaksa željene dužine te jedan kraj provucite kroz komadić slamke za sok (dužine cca 5 mm) i zavežite. Ovu stranu kasnije pomoću vrućeg ljepila zaljepite na strop . Na leptirima (ili nečemu drugom čime želite ukrasiti svoj dom) izbušite rupicu te provucite i zavežite drugu stranu flaksa. Ova metoda lijepljenja je stvarno dugotrajna, a skidanje brzo i jednostavno, te ne oštećuje zid niti boju na zidu.

Ovom metodom mozaika možete napraviti bilo što. Mi smo se odlučili na leptire pošto je proljeće no možete napraviti što god vam padne na pamet.

Imajte na umu da zapravo nije bitno kako izgleda ono što ste htjeli napraviti nego je bitno da su vaša djeca zadovoljna provedenim vremenom.  Izložbeni primjerci, vjerujte, više znače vama nego njima.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , . Označi link.