Dječji bubanj iz kućne radinosti

Ove smo nedjelje bili pozvani našem dragom susjedu i prijatelju Luki na četvrti rođendan. Dugo smo razmišljali što mu pokloniti i zaključili smo da bi slikovnice ili slagalice bile odličan odabir jer Lukina mama već ni sama ne zna kamo bi stavljala svu silu igračaka koju dobiju, a Luka se s njima baš i ne igra previše.

Luka je najzadovoljniji kad ima svoj alat i kartonske kutije s kojima može „majstorirati“. Stalno nešto gradi, popravlja i šarafi,baš  kao pravi Bob graditelj. Pošto više ne postoji niti jedna vrsta alata koju Luka nema u svojoj kutiji za alat, a bojali smo se da ga samo slikovnice ne bi baš oduševile sjetili smo se sa čim bi naš rođendanko mogao biti zadovoljan.

Jednom smo prilikom za našu djecu napravili bubanj za koji nam je materijal dala naša draga teta Ines. Ona radi u vrtiću i nažalost svakodnevno se susreće s nedostatkom igračaka, pa ih je često sama prisiljena raditi iz kojekakvih priručnih materijala. Ne treba niti napomenuti da sve njene igračke uvijek ispadnu savršene.

Odlučili smo i za Luku napraviti isti takav bubanj, budući da Luka voli bubnjati, a i kod kuće smo imali sav potreban materijal za izradu bubnja. U izradi bubnja glavnu ulogu ima moj muž koji tradicionalno uloži najviše napora. Ipak tu ima dosta „klamanja“ pa je potrebna malo jača muška ruka (a možda i mi žene ponekad dopustimo našim dragim mužićima da tako misle).

Za izradu bubnja koristili smo:

  • Kartonski kolut promjera otprilike 20 cm i visine oko 10 cm (ovisno o tome kako velik bubanj želite izraditi)
  • šarenu kožu (tanju i deblju) –  možete ju pronaći na mjestima gdje se prerađuju otpadni materijali
  • ljepilo – ja koristim Eurokol – ljepilo za papir i karton koje kupujem u knjižari u pakiranju od 1 kg
  • kist
  • tapetarska klamerica
  • 2 vezice (bilo kakve, dužina bi trebala biti oko 4-5 cm)
  • Mali komadići spužve – možete uzeti  spužvicu za pranje suđa i odrezati 2 manja komadića
  • 2 štapića dužine oko 20 cm

Prvo morate obložiti donji i gornji dio koluta kožom. Za gornji dio bubnja kvalitetnija je tanja koža, jer je zvuk koji se dobije bubnjanjem bolji. Za  izradu bubnja bolje je da su dvije osobe prisutne. Jedna bi trebala što više napeti kožu, a druga ju zaklamati po obodu koluta kad je tako nategnuta. Što jače uspijete nategnuti kožu, to će zvuk bubnja biti zvonkiji.

Kad ste gotovi s „klamanjem“ odrežite ostatak kože, te izmjerite koliko vam je kože potrebno za oblijepiti bočnu stranu bubnja. Kad ste izmjerili i izrezali potrebni komad kože nalijepite ga pomoću ljepila i kista.
Izmjerite koliko bi dugačak remen trebao biti za vaše dijete (ovisno o visini djeteta),te izrežite traku na željenu dužinu. Zaklamajte je za bočne strane bubnja.
Za štapiće za bubnjanje potrebna su vam 2 štapića dužine oko 20 cm. Na vrh štapića stavite malo ljepila te na ljepilo komadić spužve. Neka spužva bude malo veća jer imajte na umu da će se dosta stisnuti kad gore stavite kožu i zavežete da bi dobili vrh štapića. Nakon toga uzmete kožu i prekrijete spužve. Kožu ponovo dobro napnete,  zavežete vezicom i odrežete višak.

Ovim bubnjem će se sigurno oduševiti klinci koji su uvijek u pokretu i oni klinci koji vole glazbu i ritam.

Naš Luka je bio toliko oduševljen rođendanskom zabavom da bubanj nije niti primijetio kao ni ostale darove(hvala Bogu da je tako jer bit rođendana bi i trebala biti u tome da se veseliš s prijateljima), ali njegova mama kaže da je navečer kad se sve smirilo bio jako zadovoljan.

Objavljeno u rubrici pokloni, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , , , , . Označi link.