Dječje božićne čestitke

Sjećate li se onih dobrih starih vremena kad je glavno obilježje božićnih i novogodišnjih blagdana bilo hrpa prekrasnih čestitki od rodbine koja je živjela malo dalje pa nije mogla osobno doći u posjet. Iako je tekst skoro uvijek bio isti, da blagdane provedemo u miru i blagostanju i da nam nova godina bude još bolja od prethodne, sam dizajn čestitaka je bio sasvim različit. Djeca su s nestrpljenjem iščekivala poštara da vide kakve li će čestitke donijeti ovog puta. Brižno su se skupljale te iste božićne čestitke i stavljale pod bor, na policu ili na neko drugo vidljivo mjesto. Bile su i predstavljale jedan važan dio iščekivanja Božića. Bilo je lijepo vidjeti koji su se sve ljudi sjetili vaše obitelji ove godine i kakve su lijepe čestitke ove godine izabrali. Meni osobno je jako žao što su elektronički mediji potisnuli i bacili u zaborav prekrasan običaj slanja božićnih čestitki.

Što vi možete napraviti u vezi s tim? Možete riskirati nekih pedesetak – stotinu kuna i poslati čestitke rodbini koja živi dalje od vas. Želite li jeftiniju varijantu u ova recesijska vremena? Upustite se u izradu vlastitih čestitki s djecom i poklonite ih bližnjima, rodbini i prijateljima.

Mi smo ove godine ukrase za čestitke počeli raditi već pred nekoliko tjedana. Znala sam da će selidba u novu kuću tik pred blagdane malo otežati pripreme za Božić. Zato sam preduhitrila stvari koje sam mogla preduhitriti. Već početkom mjeseca kupili smo dječji adventski  kalendar. Oni koji su se susreli s njim znaju o čemu pričam. Ti kalendarići u malim džepićima imaju male čokoladice raznih  oblika. Kad smo pojeli čokoladice izrezali smo plastične kalupe u kojima su bile smještene čokoladice. U njih smo utiskivali slano tijesto i stavljali te oblike sušiti. Neki dan smo ih obojili temperama i stavili da se još malo osuše. Uzeli smo sve mekanije kartone sa zidnih velikih kalendara i izrezali ih u obliku čestitke. Čestitke smo također obojali temperama i na njih slijedeći dan lijepili oblike od slanog tijesta. Pronašli smo još u našoj „čarobnoj kutiji“ i neke oblike od plastelina koji su se već osušili te anđele koje smo rezali iz neke zaštitne spužve kojom nam je bio obložen namještaj. Sve smo to lijepili na čestitke. Možete djeci ponuditi i flomastere, drvene bojice, svjetlucave glitere (sjajna ljepila) i sve drugo što vam padne na pamet. Nama je još jedino preostalo napisati nešto u svaku čestitku i njima razveseliti bake, djedove, tete i prijatelje.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , . Označi link.