Decoupage pittorico-slika na platnu

Danas sam bila na još jednom tečaju o decoupage tehnici ukrašavanja. Radila sam sliku za Karlu, Petar Pan printan na rižinin papir. Pittorico tehnika se radi pomoću motiva na decoupage, soft ili rižinom papiru na svim podlogama i boji se akrilnim bojama i pitorikom koji sprečava brzo sušenje akrilnih boja. Postupak nanošenja motiva je sličan kao kod salvetne tehnike. Koristimo salvetno ljepilo s jednom razlikom, decoupage papir moramo prije nanošenja na odabrani materijal namakati u vodi 10 minuta, a onda taj motiv osušiti na papirnatim ručnicima, i lijepimo ispod papira i na papir.

Ja danas nisam htjela raditi na staklenom tanjuru, pošto mi je motiv bio dječji i to mi Karli ne bi baš puno značilo. Ovako je ona svoju sliku stavila na pano iznad svog kreveta da lijepo sanja. Bila je oduševljena. Postupak izrade decoupage pittorico tehnike na staklu prema i na drugim podlogama, tipa drvo, platno, plastika, je obrnut. Na staklo se prvo nanosi motiv na vanjsku stranu tanjura, a na ostale podloge se prvo nanosi boja, a onda motiv.

Što se tiče rižinog papira, postupak je malo kompliciraniji, iako je izbor motiva fleksibilniji jer možete izabrati koju god sliku želite s interneta ili iz svog albuma. Kad izaberete motiv, printate ga na papir, zatim na motiv zalijepite rižin papir pazeći da ne bude zgužvan i printate još jedanput. Izrežete motiv po obrisnim linijama i prije nanošenja, odvojite od A4 bijelog papira. Kad pripremite podlogu bojom, lijepite salvetnim ljepilom na podlogu. Možete čak fantom flomasterom ocrtati konture motiva na podlogu i to mjesto ne obojiti akrilnim bojama. Fantom flomaster je odličan jer on u dodiru s akrilnom bojom nestane kao da ga i nije bilo. Oko motiva nanosite akrilne boje spužvicom, najprije u pitoriko, a zatim u akrilnu boju pa na podlogu. Akrilne boje se ne razrjeđuju vodom. Kistovi i spužvice kojima se koristimo, peru se u vodi, ali ako vam kapne na odjeću i ne operete odmah, mrlja više neće sići.

Objavljeno u rubrici rukotvorine, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.