Decoupage – nove ideje

Posljednjih nekoliko tjedana sve mi se češće javlja želja za  decoupage. Svaki slobodan trenutak odvajam za izradu ukrasnih pločica ili pak staklenih tanjura. Jedino je prava šteta da čovjek u životu ima tako malo slobodnog vremena. Meni kraj troje djece ostane oko sat vremena na dan i to ako djeca odu na spavanje u neko razumno vrijeme pa stignem riješiti kuhinju i peglanje. No često se još dogodi da je četveromjesečna Hana nemirna cijelu večer pa ako muž donese posao doma i mora raditi navečer onda ja ostanem kratkih rukava jer je moram čuvati sve do polaska u krevet. No moram ga pohvaliti da najčešće svoju ljubimicu čuva upravo on tako da meni ostane malo vremena za stranicu, decoupage ili knjigu.

Prošli mjesec sam u Kauflandu ugledala prekrasne dječje salvete s likovima Disney princeza te Jurića i društva iz novog filma Cars 2. Vid I Ivona su ga gledali s tatom u kinu i oduševljeni su nekom formulom po imenu Francesco Spaligumi. Upravo je i on na salvetama zajedno s Jurićem, Šlepom i Kraljem. Ivoni sam napravila lijepu pločicu za njenu sobu s likovima Trnoružice i Pepeljuge. Keramičku pločicu sam obojila u svijetlo rozu boju pomoću spužvice za pranje suđa. Odrezala sam dio spužvice i tapkala boju po pločici. Ponekad kad se prirodna boja pločica vidi ispod prvog sloja, prvi sloj boje osušim i ponovim postupak. Salvetu odvojimo i ostavimo samo gornji sloj. Neke salvete imaju dva, a neke tri sloja, a za decoupage lijepi se samo gornji, zadnji sloj. Kad ih odvojimo, oštrim škarama precizno izrežemo željene likove. Pomoću salvetnog ljepila i kista lijepimo ih na obojanu pločicu. Ja sam u knjižari kupila i zlatni i srebrni gliter te sam mao oko likova namazala prstom kako bi se sjajilo. Kukicu na kojoj visi pločica kupila sam u trgovini na odjelu gdje prodaju i čavliće, a platila sam jeftino (nekih 6 kn za otprilike 30 komada). Ljepilo za nalijepiti kukicu sam imala kod kuće. Prilikom kupnje pitajte objasnite prodavaču za što vam treba. Ovo ljepilo sam platila prošle godine 40 kuna, ali ima ga još puno i jako je dobro. Koristi se pomoću silikonskog pištolja. Pločice na kraju premažem impregnatom.

Za Vidove autiće izabrala sam na nagovor muža žutu boju i ispalo je odlično. Postupak za lijepljenje likova bio je isti kao i za Disney princeze.

Napravila sam još tri pločice za dječju igraonicu s likovima životinja kako boje. Činilo mi se zgodno pa sam pomoću akrilnih boja i kista nacrtala dugu da bi izgledalo kao da životinje boje dugu.

Djeca su jako željela probati izraditi svoje pločice pa sam im dopustila. Ivoni je išlo odlično, a Vidu sam malo morala objašnjavati kako se pažljivo lijepe izrezani dijelovi salvete. Sve u svemu, ispalo je odlično. Jedino sam njima umjesto svojih akrilnih boja dala njihove boje za bojanje ruku, ali to im nije smetalo u ukrašavanju i bojanju pločice.

Za naš dnevni boravak napravila sam dvije male pločice s anđelima. Obojala sam ih u maslinasto zeleno, a onda na spužvicu stavila malo zlatne i lagano natapkala da dobijem neki rustikalni izgled (ako bi se to moglo tako nazvati). Nalijepila sam izrezane anđele i stavila malo glitera.

Možda vam moje ideje za decoupage pomognu u izradi vaših ukrasnih predmeta. Moram napomenuti kako nikad nisam bila neki umjetnički tip, a i danas mi stvari najčešće ne ispadnu onako kako si zamislim. Kad sam upoznala mamu Jelenu, svojim me malim, ali prekrasnim umjetničkim djelima inspirirala da se i sama odvažim isprobati učiniti nešto vlastitim rukama. Tada sam naučila važnu stvar: Nije bitno da li ono što ste napravili izgleda savršeno, bitno je da vas nakon što se nešto napravili obuzme onaj prekrasan osjećaj da ste nešto napravili vlastitim rukama kako bi ukrasili prostor oko sebe ili pak razveselili nekog. A taj osjećaj uistinu čovjeka ispunjava zadovoljstvom.

Objavljeno u rubrici rukotvorine, Stvaraonica | Tag članka: , . Označi link.