Decoupage na staklu

Već jako dugo želim naučiti raditi salvetnu tehniku odnosno takozvani decoupage. Jednom prilikom sam slučajno nabasala u knjižaru Jež u Čakovcu i tako razgovarala s vlasnicom i došla na temu salvetne tehnike. Svaki put sam zakasnila na redovne radionice i ovaj put je baš bila organizirana izvanredna radionica u jutarnjim satima samo za nekoliko gospođa. I tako sam sva sretna upala i ja i naučila kako se radi. Taj put smo baš na malom plitkom tanjuru izrađivali decoupage,a pošto je bilo božićno vrijeme taman se poklopilo pa sam izabrala motiv anđela i odmah to poklonila mami za Božić. Sad kad god imamo neke rođendane ili posjete bakama, tetama i slično, samo izradim neki decoupage na tanjuru ili zdjeli i to je idealan unikatni poklon, a nije skup. Staklene predmete kupim u Offertissimi jer nisu skupi i tako poklonim dar svojih ruku djelo.

Potrebno:

  • salveta
  • salvetno ljepilo
  • mekani kvalitetni kistovi
  • medij za raspucavanje (craquelle )
  • akrilne boje
  • spužvica
  • klarlack

Izrada:

Kod izrade unikatnog primjera nekog tanjura bilo za serviranje kolača, bilo da je to neki manji za ukras ili neku dekoraciju sa svjećicom ili nekim mirisnim biljem, prvo je potrebno dobro očistiti tanjur i to razređivačem. Salvetni motiv se lijepi na vanjsku stranu tanjura, onu koja leži na stolu. Izabere se motiv po želji i izreže se iz salvete po obrisnim linijama. Salveta se najčešće sastoji od tri sloja. Kad izrežemo željeni motiv, odvojimo dva donja sloja i uzmemo onaj treći na kojem se slika nalazi. Ja sam ovaj put izabrala lavande jer one sad i cvatu pa me to nekako inspiriralo. Uzela sam duguljasti tanjur za dekoraciju. Motiv se okrene naopako prije ljepljenja tako da se na tanjuru kad ga okrenemo vidi lice slike. Poslažemo motiv na tanjur i lagano kistom umočenim u ljepilo prelazimo preko salvete. Salveta je vrlo tanka pa postoji mogućnost da se motiv potrga ili izgužva zbog toga kist mora biti mekan i pokreti lagani i nježni. Može se ljepilom proći čitava površina u vrlo tankom sloju i osušiti se fenom. Prva faza je brzo gotova. Nakon toga se nanosi medij za raspucavanje ukoliko želite da vam se na tanjuru vide dvije boje. Medij za raspucavanje se nanosi u malo debljem sloju jer je gušći od ljepila i mora se nanositi u jednom smjeru kako bi raspucavanje bilo što bolje. On raspucava boju koju nanosite na njega. Završna akrilna boja popunjava pukotine koje stvara taj craquelle. Najbolje bi bilo da je završna boja zlatna, srebrna ili brončana jer su one metalik i ne raspucavaju se. Akrilna boja se nanosi spužvicom tapkanjem i to se nikako prva boja ne smije tapkati po istom mjestu radi ljepšeg i ravnomjernijeg raspucavanja. Ukoliko druga boja nije metalik tada i ona djelomično bude raspucana pa ne izgleda onako kako bi trebalo. Ja sam tome doskočila pa sam na prvu boju premazala lak koji se mora sušiti na zraku 24 sata pa sam tek onda nanijela završnu boju koja nije metalik da se ne raspuca. Na kraju se donji dio tanjura premamaže ponovno klarlackom i ostavi se sušiti. Tek kad je premazano lakom taj se predmet može prati u vodi, ali ne u perilici.

Prvi pokušaj možda neće biti savršen, ali nedajte se obeshrabriti. Preporučam da odete barem na jednu radionicu u obližnji hobby art jer ih oni organiziraju jer je ipak puno lakše kad probate u vodstvu stručnjaka pa da onda tek učite doma metodom pokušaja jer možda otkrijete neku novu metodu. Izbor boja je na vama, što volite to radite. Nemojte se pokolebati i sretno u izradi. Pazite kod akrilnih boja da ne pokapate odjeću jer ostaje flek ako se odmah ne opere. Zaštitite i radni prostor i svoju odjeću.

Evo još nekih primjera decoupagea na staklu:

Objavljeno u rubrici rukotvorine, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , . Označi link.