Decoupage na staklu

Ovaj smo vikend bili Karlinom prijatelju iz vrtića na rođendanu. I njegova mama ima na isti dan rođendan. Ona nije slavila, ali svejedno sam joj odlučila izraditi poklon od srca. Pošto voli orhideje, a prošle smo joj godine kupili pravu orhideju, sada sam joj odlučila pokloniti orhideju na tanjuru. Decoupage ili salvetna tehnika odlična je za ovakve prigode. Imam u kolekciji salveta između ostalog i orhideje pa sam to iskoristila i napravila nešto lijepo za uspomenu. Tanjur može služiti samo za ukras, ali se može koristiti i za kolače ili bilo što drugo. Smije se prati, samo ne u perilici. Salvetna tehnika se može raditi na svim podlogana. Ja ga najčešće radim na staklu jer mi je to idealan poklon kad napravim neki tanjur.

Potrebno vam je:

  • stakleni tanjur
  • salveta
  • salvetno lijepilo
  • akrilne boje
  • krakle lak
  • kist
  • spužvica
  • klarlack

Izrada:

Nakon što izaberete motiv na salveti, odrežete ga precizno oštrim škarama, odvojite dva bijela sloja  i koristite samo prvi na kojem je motiv otisnut. Salveta se lijepi  tako da se motiv lijepi na način da je glavna strana okrenuta prema “pravoj” gornjoj strani tanjura. Sve se radi na donjoj strani tanjura. Mekanim kistom lagano premažite motiv salvete salvetnim lijepilom da se salveta ne potrga ili izgužva. Lijepilom možete prijeći po cijelom tanjuru. Kad se to osuši (možete si ubrzati proces sušenja fenom), na red dolazi krakle lak za ispucavanje. On se nanosi kistom u jednom smjeru i nikako ne nanositi sloj preko sloja. Nakon što se krakle lak dobro osuši, počinjemo s bojanjem. Najbolje je boju na staklo nanositi spužvicom i to tapkanjem, ali ne po istom mjestu. Prva boja je glavna boja koja najviše dolazi do izražaja i ona će najjače ispucati od krakle laka. Neka vam prva boja bude što svjetlija. Druga boja koju nanosite je tamnija ovisno o vašem motivu i ukusu. Ja sam stavila drugu boju neku roza i na kraju srebrnu jer zlatna metalik, srebrna i brončana ne pucaju. Kad je potpuno suho, premaže se sjajnim klarlackom na bazi razređivača koji štiti boju od ispiranja.

Akrilne boje su na bazi vode pa se kistovi peru vodom, a klarlack je na bazi razrjeđivača i pere se u nitro razrjeđivaču.


Objavljeno u rubrici rukotvorine, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.