Cvijet od lušćinja-kukuruzne komušine

Svašta se može izraditi od kukuruzne komušine, odnosno mi to oduvijek u zavičajnom govoru nazivamo lušćinje ili lušćije. Od tradicionalni cekera i torbi koje vjerojatno znaju izraditi još samo starije žene po selima pa do raznog cvijeća, anđela, čak i jaslice. Baka mi je pričala da su se nekad žene družile tako da su se svaki puta sastale kod jedne prijateljice i onda plele cekere. Bilo je to pravo žensko druženje za razliku od danas kad je druženje “u živo” skoro izumrlo. Danas se i prijatelji više “druže” putem facebooka nego li se posjećuju.

Pošto se Božić bliži, a aranžiranje i uređenje naših domova intenzivnije je i češće upravo u ovo vrijeme godine, odlučila sam ovo podijeliti s vama jer vam možda da neku novu ideju koju ćete vjerujem još nadograditi svojim idejama. Lušćinje se može i pofarbati u boju koju želimo i zato je vrlo zgodno za upotrebu, a prirodno je i besplatno.

Ja sam se odlučila za najjednostavniji cvijet koji se može izraditi od lušćinja. Bilo mi je potrebno:

  • lušćinje od jednog klipa kukuruza
  • žica za oblikovanje
  • orah
  • vruće ljepilo

Lušćinje se natrga na trakice debljine koliko želite da vam bude široka latica vašeg cvijeta. Presavinete je na pola i sve skupa spojite u cvijet. Možete napraviti 5-6 latica za jedan cvijet. U sredinu cvijeta zalijepite orah, koji predstavlja tučak, vrućim ljepilom. Možete orah pofarbati zlatnim sprejom ili ostaviti sve u prirodnoj boji. Takav cvijet možete koristiti u aranžiranju bilo za adventski vjenčić bilo za vjenčić na vratima kako sam ga ja iskoristila.

Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , , , , , . Označi link.